ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Luonto & kulttuuri: Pieni vihreä mies

"Kun olin metsässä kävelemässä aivan ilman syytä ja mieleni oli täynnä hauskoja ajatuksia, näin kaatuneella koivunrungolla pienen, vihreänuttuisen miehen. Hän oli tuskin parin vaaksan mittainen ja hän hymyili iloisesti ja heilutteli jalkojaan."

Näin alkaa Marjatta Kurenniemen satu Oli ennen Onnimanni (1953).
Kansallisteatterin Oli ennen Onnimanni -näytelmä noudattelee Kurenniemen satua uskollisesti. Jukka Rantasen ohjauksessa ihastuttavat satuolennot Sisi-sisilisko, Sam-sammakko, Etana-Etana-Etana, Rikkosiipi-varis ja ja tietenkin Onnimanni heräävät eloon.

Ötökkäorkesteri antaa tahtia kohtauksille ja reippaille lauluille; myös Oli ennen Onnimanni, Onnimannista matikka -loru kuullaan lauluversiona.

Kansallisteatterin Willensaunaan on rakennettu suloinen satumaailma, Hupaisten Ajatusten Maailma, jossa suuret puolukat ja mustikat sekä kukkaset saavat niin pienen kuin isommankin katsojan sukeltamaan satumetsän siimekseen. Siellä Onnimanni auttaa eläinystäviään. Sisiltä esimerkiksi on kadonnut häntä ja tynkää pakottaa kovasti. Lääkkeeksi sopivat voikukkamaito ja kissanminttuhaude.

Onnimanni on metsän yleismies, joka hoitaa niin sairaudet kuin erimielisyydetkin näppärästi. Hän opettaa eläimille, kuinka tärkeää on rakastaa lähimmäistään. Rikkosiipi-varikselle asia ei meinaa mennä jakeluun, mutta lopulta senkin on nöyrryttävä.

Tämä metsänväki ihmetteleekin ihmiseksi sanotun otuksen ainaista kiirettä ja hyörinää, Etana-Etana-Etanan sanoin: "Miksi heillä aina on niin suunnaton kiire, ikäänkuin viimeistä edellinen sekunti olisi juuri käsissä..."

Rooleissa loistavat erityisesti Sanna Majuri Sisinä, Paula Siimes Rikkosiipenä sekä Veikko Honkanen Etana-Etana-Etanana. Myös Marja-Leena Kouki topakkana teerirouvana ja Seppo Laine hieman huikentelevaisena teeriherrana ovat mainio pari.

Näytelmä kestää väliaikoineen noin kaksi tuntia, ja se on tarkoitettu yli nelivuotiaille.
Lisätiedot www.kansallisteatteri.fi, puh. (09) 173 311.

Teksti: Johanna MehtolaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT