ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 11/2002

Budjetti lyö luontoa korville

Ympäristöministerin salkku vaihtui kesän korvalla vihreiltä SDP:n Jouni Backmanille. Demarien odotettiin pitävän ympäristöpolitiikkaa tärkeänä osana hallitustyötä myös vaalikauden loppuosan aikana. Toisin kävi. Heti ensimmäinen Backmanin aikainen eli 2003 budjettiesitys lyö korville luontoa ja ympäristöä. Luonnonsuojelualueiden osto- ja korvausrahoista poistettiin puolet eli 12 miljoonaa euroa; poistoon liittyy omituinen selitys rahojen palauttamisesta myöhemmin. Tehometsätaloudelle ei tarjota selityksiä vaan rahaa: peräti 14 miljoonaa euroa tätä vuotta enemmän.
Demarien oudoimmat kuviot ympäristöasioissa liittyvät Kansallisen metsäohjelman luonnon monimuotoisuutta koskevan osan valmisteluun. Paavo Lipposen edellinen hallitus lupasi osana ohjelmaa Etelä-Suomeen metsänsuojeluohjelman lähivuosien aikana. Tämä lupaus tehtiin 1999, joten suojeluohjelman valmistelun tulisi olla pitkällä. Ohjelmasta ei ole kuitenkaan tietoakaan. Kansliapäällikkö Sirkka Hautojärven johdolla istunut toimikunta esittää, että ohjelman tarve päätettäisiin vasta 2007 ? siis sama tarve joka hyväksyttiin 1999. Tilalle ehdotetaan vaatimattomia paikallisen tason toimia, joilla ei ole monimuotoisuuden kannalta suurtakaan merkitystä ja jotka pahimmassa tapauksessa vievät rahoitusta tieteellisesti perustellulta työltä.

Luonnonystävästä tämä näyttää lähinnä ilveilyltä luonnon kustannuksella. Myös toimikunnan mietinnöstä lausunnon antaneet yliopistot ja muut asiantuntijatahot totesivat, että ilman suojeluohjelmaa suuntana on metsäluonnon monimuotoisuuden väheneminen. Tutkijoiden ja Lipposen edellisen hallituksen lupauksen linjoilla oli hetken myös SDP, joka Hautojärven toimikunnan työstä antamassaan lausunnossa esitti suojeluohjelmahanketta seuraavaan hallitusohjelmaan. Pian SDP antoi kuitenkin uuden lausunnon, jossa se ilmoitti aikaisemman lausuntonsa olevan "puutteellinen". Uudesta lausunnosta oli poistettu luonnolle myönteinen linjaus.

Tällä hetkellä näyttää jopa ilmeiseltä, että Paavo Lipposen toinen hallitus hylkää Kansallisen metsäohjelman lupauksen ja jättää Etelä-Suomen ilman metsiensuojeluohjelmaa. Luonnonystävät ovat jääneet SDP:ssä vähemmistöön ja jonkinlainen telaketjusiipi on toistaiseksi voitolla. Kun päähallituspuolue kääntää selkänsä ympäristölle, tällä on väistämättä vaikutuksia. Metsäpuolella Suomi näyttää luisuvan takaisin luonnosta piittaamattoman tehometsätalouden aikaan. Arvometsä toisensa jälkeen hävitetään hakkuissa. Kun valtio ei kanna vastuutaan, metsien monimuotoisuuden säilymisen ainoa valopilkku ovat metsää omistavat valistuneet suomalaiset, jotka jättävät metsänsä hakkaamatta ja "hoitotoimet" vähälle.
Ruotsissa sosialidemokraatit kantavat aivan eri tavalla vastuuta monimuotoisuuden säilyttämisestä kuin suomalaiset aateveljensä. Ruotsin ensi vuoden budjettiin esitetään biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseen miljardi kruunua (yli sata miljoonaa euroa) ja vuoden 2004 budjettiin puolitoista miljardia. Suomessa metsien suojelusta selvittäisiin paljon Ruotsia halvemmalla, koska valtiolla on paljon suojeltaviksi sopivia maita. Kyse on tahdosta, jota päähallituspuolueelta nyt ympäristöasioissa näyttää puuttuvan.

Teksti: Antti HalkkaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT