ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 6/2003

Helppo vaihto ekosähköön

Kilpailuttaminen kävi vaivattomasti.
Kaikki alkoi siitä, kun suuri valtakunnallinen sähköyhtiö nielaisi pienen maakunnallisen sähköntoimittajamme. Pian tuli myös ennakkotieto siitä, että sähkön hinta nousee. Perusteluna käytettiin kuivuudesta johtuvaa vesivoiman vähyyttä; siihen päälle humahtivat tammikuun pakkaset lisäämään hintapainetta. Ilmoitettu sähkömaksun korotus tekisi meidän vuotuiseen budjettiimme lähemmäs sadan euron loven.

Tilanne on varmaan tuttu monille. Minun tapaukseni koskee vapaa-ajan asuntoa Tammisaaressa. Yhteisöksikin sitä voi kutsua; vanhassa kansakoulussa on neljä taloutta ja yhteinen sähkölasku.

Mietiskelin aikani puheita sähkön vapaasta hintakilpailusta ja kuluttajan oikeudesta kilpailuttaa sähköntuottajia. Keväällä viimein vierailin Luonnonsuojeluliiton ekoenergiasivuilla, ja katso: parilla klikkauksella olin täyttämässä tarjouskaavaketta norppasähkön myyjille.

Selkeässä kaavakkeessa kysytään henkilötietojen lisäksi sähkön käyttöpaikka, käyttömäärä ja nykyisen sähköyhtiön nimi. Ainoa vaikea kysymys oli pääsulakkeen koko, mutta sen tiedon puutteeseen ei työ tyssännyt. Painallus hiirellä kohtaan Lähetä tarjous, ja kaavakkeeni singahti samantien sähköpostitse 13 norppasähköntoimittajalle.

Ensimmäiset vastaukset tupsahtivat sähköpostitse jo seuraavana päivänä. Osa tarjouksista tuli postitse kotiin. Kaikkiaan sain yhdeksän vastausta, joista yksi oli ilmoitus, ettei yhtiö myy sähköä oman toimialueensa ulkopuolelle. Myyntitarjoukset olivat kohteliaita ja perusteellisia, monissa oli laskettu valmiiksi vuoden sähkömaksut yhtiön hinnoilla siirtomaksuineen päivineen. Kalleimmatkin tarjoukset olivat lähellä sähkömme entistä hintatasoa, mutta joukossa oli useita halvempia. Valitsimme edullisimman, ja säästämme yli sata euroa vuodessa.

Ilmeisesti aika harva suomalainen, yksityinen henkilö, yritys tai yhteisö, on kilpailuttanut sähkönmyyjiä, vaikka tarjouspyyntöjen tekeminen varmasti karsii ilmaa hinnoista. Norppasähkösopimuksia oli vuoden 2001 loppuun mennessä tehty 3560.

Mikä parasta, olemme nyt tukemassa kotimaisen uusiutuvan energian tuotantoa. Ostamamme sähkö on norppamerkin kriteerit täyttävää vesivoimaa, puuenergiaa ja tuulivoimaa. Sähkölamppumme maalla eivät näytä vastedes oudon vihreää valoa. Kaikki sähköhän sekoittuu valtakunnanverkossa, mutta uusi sähköyhtiömme on sitoutunut tuottamaan norppasähkönä myymänsä kilowattitunnit luvatulla tavalla, ja sitoumusta valvotaan.

Suosittelen vierailua hienoilla ekoenergiasivuilla www.ekoenergia.info
? muutoksen tekeminen on helppoa!

Teksti: Ritva KupariPALAUTE   YHTEYSTIEDOT