ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Luonnossa syyskuussa


Lapin rupikonnat hakeutuvat horrosonkalohinsa. Kuva Hannu Hautala/Luontokuvat.

Syyskuussa kesä päättyy ja syksy saapuu - ja jälleen merkillisen kesän jälkeen. Alkukesä oli kylmä ja sateinen, keskikesä kuuma ja sateeton. Elokuun alkupäivät olivat vielä ennätysmäisen lämpimiä, mutta sitten viileni. Syyskuussa maan pohjoisimmissa osissa on tavallisesti jo vuorokausia, jolloin lämpötila laskee yöllä pakkasen puolelle. Etelä-Suomi kokee ensimmäiset yöpakkaset usein kuun loppupuolella.

Sieniajan pitäisi olla parhaimmillaan. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, miten kesällä on saatu sateita. Tänä kesänä on satanut enemmän kuin edellisenä, joten sieniä pitäisi olla ainakin kohtuullisesti. Keskikesän pitkä erittäin kuiva ja kuuma jakso aiheuttaa kuitenkin sen, ettei mitään ennätyksellisen runsasta sienisatoa saada. Alueelliset ja kasvupaikkojen väliset erot ovat suuria.

Perhosten laji- ja yksilömäärä vähenee syksyn tultua. Kaali- ja lanttuperhosia, sitruuna- ja neitoperhosia, tänne vaeltaneiden amiraalien ja ohdakeperhosten Suomessa kehittyneitä jälkeläisiä sekä nokkos- ja herukkaperhosia lentelee vielä syyskuun alussa aurinkoisilla säillä runsaasti. Kuun loppua kohti päiväperhoset kuitenkin lähes häviävät. Jäljelle jää yöllä lentäviä ja kylmää sietäviä mittareita ja yökkösiä.

Kivinilkka jatkaa merialueilla kutuaan, ja lohen, nieriän sekä siian kutu alkaa.

Lapissa monet talvihorrokseen vajoavat eläimet aloittavat horroksensa - näitä ovat esimerkiksi sammakko, viitasammakko, rupikonna, sisilisko, kyy ja pohjanlepakko. Hirven, metsäpeuran ja poron kiima-aika koittaa. Ruska alkaa Kilpisjärvellä yleensä syyskuun alussa, muilla tunturiseuduilla vähitellen syyskuun aikana.

Linnuista muuttaa runsaasti hyönteissyöjiä kuten pääskysiä, tervapääskyjä, västäräkkejä, kirvisiä, taskuja, puna- ja sinirintoja sekä leppälintuja. Valtaosa sorsalinnuista ja uikuista sekä suurin osa kurjista lähtee syyskuun kuluessa; petolintujen muutto voimistuu ja huipentuu kuun lopulla. Suurin osa tiltalteista, peipoista ja pajusirkuista lähtee syyskuun lopussa.

PALAUTE   YHTEYSTIEDOT