ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Luonnossa lokakuussa


Kuusipeuran kiima alkaa lokakuussa. Kuva Bela Berta/Luontokuvat

Auringon valo vähenee nopeasti ja vihreä väri väistyy. Talven horroksessa tai levossa viettävät eläimet ja kasvit tekevät viimeisiä valmisteluja pitkän pakollisen lepokauden varalle.

Rasvakerrosta keränneet siilit aloittavat talvihorroksensa tavallisesti lokakuussa. Näin tekevät myös lepakoistamme vesi-, viiksi- ja isoviiksisiippa sekä pohjanlepakko. Mäyrä vetäytyy talviunille jo lokakuussa, lämpiminä syksyinä myöhemmin. Karhukin aloittaa talviunen pohjoisessa yleensä jo lokakuussa.

Sammakot, rupikonnat, viitasammakot, sisiliskot, kyyt ja rantakäärmeet hakeutuvat sopiviin talvehtimispaikkoihin.

Lintujen muuton huippu osuu etelässä tavallisesti lokakuuhun esimerkiksi kuikalla ja kaakkurilla, laulujoutsenella, metsähanhella, allilla, telkällä, isokoskelolla, piekanalla, nokikanalla, uuttukyyhkyllä ja kiurulla. Useimmat hyönteisiä syövät linnut ovat jo lähteneet.

Kiima alkaa täpläpeuralla eli kuusipeuralla, ja hirven kiima päättyy. Metsäpeuran kiimakausi huipentuu yleensä kuun alkuun. Valkohäntäkauriit (ent. valkohäntäpeura) aloittavat soitimensa jo syys?lokakuussa, mutta niiden varsinainen kiimakausi on myöhemmin syksyllä.

Lohikalat kutevat lokakuussa. Jokiin nousseiden lohien kutu päättyy, ja samoihin aikoihin muikun kutu alkaa järvissä. Monet muutkin lohikalat kuten taimen, siika ja nieriä kutevat.
Yöpakkaset määräävät, kuinka pitkään marjojen ja sienten keruu voi jatkua.

Planeetoista Mars näkyy iltataivaalla hyvin kirkkaana etelässä (Kuun jälkeen yötaivaan kirkkain kohde), Saturnus nousee iltayöllä ja Jupiter näkyy aamuhämärässä. Venus ei näy. Täysikuu on 10. ja uusikuu 25. lokakuuta. Lisätietoja taivaan näkymistä ja tapahtumista saat netistä: www.ursa.fi.

Hiljaisuuden päivää vietetään Hiljan päivänä 8. 10. nyt neljättä kertaa. Teemana on meluton vapaa-aika. Lisätietoja päivän tapahtumista löytyy Suomen luonnonsuojeluliiton internetsivuilta www.sll.fi.

Normaaliaikaan pääsemme sunnuntaina 26.10. kello 4, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin ja kesäaika päättyy.PALAUTE   YHTEYSTIEDOT