ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Hampurilaisaterian kylkiäinen on vuoden 2003 turhake

Suomen Luonnon toimituksen muodostama raati valitsi vuoden 2003 turhakkeeksi hampurilaisaterioiden kylkiäislelut. Valinnalla halutaan kiinnittää huomiota turhien tavaroiden ohella lapsiin kohdistuvaan mainontaan.

Raati totesi, että lelut vetoavat lapsiin ja niiden avulla on helppo houkutella pieni kuluttaja hampurilaisravintolaan. Ja mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä useammin itse ruoka jää sivuseikaksi. Lelunkin kanssa riittää puuhaa vain juuri ja juuri siksi ajaksi, kun äiti tai isä pistelee sämpylän poskeensa.
Sitä paitsi. Mitä tekemistä lelulla on ruoka-annoksen kanssa?

Hampurilaisravintoloiden imagoon kuuluvat kertakäyttöpakkaukset ja -astiat. Se on omiaan lisäämään pidä ja poista -ajattelua. Muovinen halpalelu sopii hyvin joukkoon, sillä pianhan se lojuu turhakkeena taskun pohjalla tai huoneen nurkassa.

Turhakekilpailun toiselle sijalle raati nosti kaikenlaisen laihdutushumpuukin. Aiheesta tuli seuraavat ehdotukset: laihduttavat korvakorut, selluliitin yön aikana hävittävät housut, abtronic-vatsalihaslaite, värinäkiinteyttäjä, ihmedieetit ja laihdutusvalmisteet.

Raahelainen Hanna Karhu oli lentää selälleen nähdessään mainoksen laihduttavista korvakoruista. "Antakaa mun kaikki kestää", hän päivittelee. "Ne toimivat jotenkin akupunktiota hyväksikäyttäen. Pitipä niitä viisi minuuttia tai viisi päivää yhteen menoon, niin laihtuu silti."

"Ihmiset voivat syödä Mäkkärin hampurilaisia ja Maraboun suklaata ja silti laihtuvat. Eiköhän kaikkien tulisi ottaa järki käteen ja laittaa kasviksia suuhun sen sijaan, että uskoisivat taikanappien laihduttavan? Tähänkö maailma on menossa?" Karhu ihmettelee.

Kun tutkii vuoden turhake-ehdokaslistaa, ei voi kuin olla samaa mieltä Hanna Karhun kanssa. Kyse ei ole vain laihdutusvempaimista vaan monista muistakin poppakonsteista, joilla pyritään hyvään oloon ja helppoon elämään.

Valmiiksi kuoritut perunat ja valmiiksi rikotut kananmunat on kai tarkoitettu superkiireisille äideille ja isille. Mutta onko kiire ulotettava vapaa-aikaankin? Aitoudessa menetetään, kun mökilläkin kylvetään sähkösaunassa tekosaunavihdalla, "hurmosmelalla", huiskien. Terassilla istutaan lämmittimen kajossa ja kuunnellaan vesiskootterin, "häirikkeen", pärinää samalla, kun isäntä savustaa kaloja sähkösavustimella.

Turhakkeiden viestimä elämänmeno ei ole naurun asia, mutta silti jotkut ehdotukset naurattivat raatia makeasti; esimerkiksi kuusenneulasrasia, jossa on muovikuusen alle ripoteltavia muovineulasia. Hetkinen! Eikös muovikuusen idea ollut juuri varisemattomuus?

Eero Vesa löysi muovineulasrasiansa Yhdysvalloista, mutta osataan sitä meilläkin: Turhake-ehdokkaiden helmiä ovat muun muassa tikkarinpyörittäjä (tikkari pyörii ja kieli pysyy paikallaan), koiratulkki (muuttaa koiran haukun puheeksi), kananmunanrikkoja (muna laitetaan telineeseen, joka pudottaa punnuksen munan päälle), napanöyhdän poistaja, nenähuuhtelija ja nenäkarvojen trimmeri.
Iloisimmat naurut herutti kuitenkin sekuntiviisari. Onko se kannanotto kiireeseen?


Turhaa ja tarpeellista

"Lämpökiharrin ja muotovaahto ovat minulle välttämättömiä", tunnustaa opettaja Jaana Mäenpää Kangasalta. "Saan niillä itseni edes jotenkuten siedettävän näköiseksi."
"Tärkeitä ovat myös astianpesukone ja pyykinpesukone."

Sen sijaan opettaja voisi luopua vaikka heti vuosien varrella kotikutsuilla pakko-ostetuista Tupperware-astioista. "Murto-osahinnoilla saisi tilalle tyylikkäämpiä tuotteita", hän toteaa.
Jaana Mäenpään turhimmista turhin kapistus on kuitenkin Rowenta Steambrush, "epämääräinen humpuukivesisuihkusilittäjä", jonka pitäisi käden käänteessä prässätä jopa miesten puvut suoraan henkarissa.

"Noin 15 vuotta sitten konsulentti puhui minut ja pari työkaveriani pyörryksiin. Ostin vehkeen ja kokeilin sitä saman tien kotona. Parin kolmen tunnin epätoivoisen yrityksen ja itkun jälkeen vehje muutti pysyvästi yläkaappiin."

"Kirjoituskoneesta, sängystä, muutamasta kirjaklassikosta ja taulusta sekä kalastusvälineistä en tappelutta luovu", päätoimittaja Kimmo Hämäläinen Ristiinasta sanoo. Pienen miettimisen jälkeen hän lisää vielä tarvitsevansa uunia tai hellaa ruuan lämmittämiseen. Siinä tärkeimmät.

Auto on Hämäläiselle välttämätön työväline. "Siitä luopuminen vaatisi maaseudulla miltei ylitsepääsemättömiä järjestelyjä."

Mistä sitten voisi luopua? "Ehkä osasta kirjoja ja astioita sekä televisiosta", hän sanoo. "Ja joulupukinnaamarista. Se on turhin tavara, jonka olen ikinä ostanut."

"Tarvitsen ehdottomasti pyykinpesukonetta", koulutussuunnittelija Eija Ihanainen Jyväskylästä sanoo topakasti. "Verenpaine kohoaa, jos kone on pitkään rikki."

Mehulingosta, raclette-pannusta ja jalkakylpylaitteesta hän voisi luopua ongelmitta. "Vievät tilaa, ja käytän niitä hyvin harvoin."

Ihanaisen turhin tavara on ikkunanpesukone. "Masiina on vaikeakäyttöinen ja valuttaa mustaa vettä pitkin lattiaa ja seiniä", hän kertoo. "Ensimmäisen ja viimeisen käyttökerran jälkeen hautasin vekottimen vaatekomeroon."

Eija Ihanaisen mielestä monet kodin pienet laitteet kuten espresso–cappuccinokone ovat turhakkeita. "Ne koostuvat pienistä osista, ovat monimutkaisia puhdistaa ja niiden tekemän työn voi hoitaa suit sait käsin", hän toteaa. "Lisäksi käyttöohjepumaskat ovat paksuja, enkä ainakaan minä jaksa perehtyä niihin kunnolla. Tällaisen ihmisen olisi parempi jättää ostamatta enempää taloustöitä ’helpottavia’ vempeleitä".

"Vakuuttava esittelijä saa minut ostamaan lähes tavaran kuin tavaran", hyvinkääläinen ravitsemistyöntekijä Anne-Maj Hannukkala tunnustaa. "Esimerkiksi messuilla menee helposti halpaan."

Eräillä messuilla hän lankesi höyryprässiin. "Esittelijä sai sillä hienosti puvun oikenemaan, mutta minä en saanut siitä kuin märän."

Toisen kerran hän osti messuilta "jumalattoman kalliin" sauvasekoittimen, jolla esittelijä suorastaan taikoi herkkuja. "Onneksi sain seuraavana päivänä kaupan purettua."

Anne-Maj Hannukkalan mielestä lähes mistä tahansa voi luopua, jos on pakko, mutta "kyllä minä viimeiseen asti taistelen pyykkikoneen puolesta".
"Pidän kiinni myös lasten kuvista ja omasta hääkuvastani, mutta esimerkiksi matkamuistot voisivat mennä."

Höyryprässin ohella Hannukkalan taloudesta joutaisivat kiertoon leipäkone, leivänpaahdin, videolaite ja sähkögrilli.

Ja nurkista löytyy vielä yksi turhake. Se on lasten wc-rengas, jonka lapset kokivat suorastaan loukkaukseksi. "Tuolla se rengas lojuu. Frisbeetä sillä voisi heittää."

Kaikki turhake-ehdotukset listattuna


Lehdistölle: pyydä painokelpoinen kuva elina.juva@sll.fi, (09) 2280 8201.

Teksti: Alice Karlsson
Kuvat: Juha KauppinenPALAUTE   YHTEYSTIEDOT