ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Luonnossa tammikuussa


Karhun pesä. Kuva Kari Soveri/Luontokuvat.

Talvipäivänseisaus oli 22. 12. Sen jälkeen päivät ovat jo alkaneet pidentyä. Etelä-Suomessa pimeä aika lyhenee tammikuussa yli 14 tunnista noin 13 tuntiin. Utsjoella Aurinko vilahtaa ensimmäisen kerran taivaanrannan yläpuolella tammikuun 17. päivänä. Täysikuu on tammikuun 7. päivänä ja uusikuu 21. päivänä.

Venus loistaa lounaisella taivaalla hyvin kirkkaana "iltatähtenä", joka laskee neljä tuntia Auringon jälkeen. Myös Mars näkyy illalla Kalojen tähdistössä, tosin himmeänä. Jupiter nousee iltayöllä idästä, loistaa kirkkaana ja on aamuyöllä melko korkealla etelätaivaalla. Saturnus näkyy koko yön. Ennen keskiyötä se on korkealla ja kirkkaana etelässä. Kaukoputkella tai vahvoilla kiikareilla voi nähdä Jupiterin neljä suurinta kuuta sekä Saturnusta ympäröivän renkaan ja sen suurimman kuun Titanin.

Karhun pennut syntyvät naaraan talvipesään tammi- tai helmikuussa. Pentuja on yksi, kaksi tai kolme kaksoset ovat tavallisimpia. Oravan kokoiset pennut ovat syntyessään sokeita, karvattomia ja painavat noin 350 grammaa. Ne pysyttelevät pesässä nelisen kuukautta ja seuraavat sen jälkeen emoaan 1,53,5 vuotta.

Supikoirat ja mäyrät nukkuvat talviunta, jonka voi kuitenkin keskeyttää poikkeuksellisen leuto sää tai vararavintorasvan uhkaava väheneminen. Silloin eläimet saattavat herätä ja lähteä liikkeelle talvipesästä muutamaksi tunniksi, joskus jopa päiviksi etsimään suuhunpantavaa. Löydettyään ruokaa ne palaavat jatkamaan uniaan.

Lintulaudoilla ja ruokintapaikoilla kuhina kiihtyy. Syksystä alkaen ruokinnan antimista nauttineet ovat hyvässä kunnossa ja vain harva niistä on menehtynyt. Lintulaudoille ilmestyy entistä useampia hömö-, töyhtö- ja kuusitiaisia. Rintamailla ruokinnalle voi tupsahtaa lintuja, jotka tähän saakka ovat eläneet rikkaruohokenttien, tienvarsien ja pellonojien talventörröttäjien varassa näin lintulaudoille voi tulla esimerkiksi tiklejä ja hemppoja.

Made aloittaa kutunsa tammikuussa. Usein jo jääkannen alla järvissä tai meressä jatkavat kutuaan härkä- ja isosimppu, imukala, teisti ja elaska.



PALAUTE   YHTEYSTIEDOT