ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 7/2004

Heinäkuuko tylsä?

Tänä vuonna olin niin onnekas, että kaupunkiasunnon putkiremontti ajoi minut maalle koko kevääksi. Maalis–huhtikuun vaihteen talviloman perään alkoi kesälomani. Pihan varjopuolen kinokset hupenivat, joutsenet, kurjet ja kiurut saapuivat, nokkosperhoset, sinivuokot ja leskenlehdet heräilivät. Oli kerrankin aikaa ja malttia seurata kasvun ihmeitä.

Ryhtiä ja hauskuutta havainnointiin antoi Luonto-Liiton kevätseurantalomake. Sen täyttäminen sai kiikarin keikkumaan kaulassani entistä useammin sekä pisti tutkiskelemaan uteliaasti purojen varsia, muurahaispesiä ja pellon laiteita. Viimeinen merkintä lomakkeen ensihavaintoihin oli oravanmarja, joka juuri ja juuri ennätti kukkaan rantalepikossa toukokuun lopulla.

Kevätloma oli minulle uusi, hieno kokemus — suosittelen kaikille, jotka pystyvät vaikuttamaan lomansa ajankohtaan. En silti voi väittää, että joku muu vuodenaika olisi huonompaa loma-aikaa. Jotkut kevät- ja alkukesäfriikit väheksyvät keskikesäämme ja pitävät heinäkuuta suorastaan tylsänä etupäässä kai siksi, että linnut elävät hiljaiseloa. Mitä mielikuvituksettomuutta! Sekö on tylsää, kun kukkaloisto puhkeaa niityillä ja puutarhoissa, perhoset lepattelevat, vesilintuperheet soutelevat rannoilla ja vedet lämpenevät vihdoin?

Kesäkuussa on aihetta nauttia lintujen laulusta, olkoon se korvan kuukausi, mutta heinäkuu voisi silloin olla kaikessa kukkeudessaan silmän kuukausi ja elokuu kypsyvine marjoineen ja puutarhan antimineen erityisesti suun kuukausi. Nenällehän riittää töitä kaiken aikaa.

Heinäkuu on mahtavaa loma-aikaa, mutta ystäväni heittämä ajatus on jäänyt askarruttamaan: olisi hyvä pitää lomaa kaikkina eri vuodenaikoina vuorotellen ja tietysti Suomessa, täällä uskomattoman hienojen vuodenaikojen maassa.

Moni viettää osan lomastaan syksyllä ruska-aikaan, mutta entä kaamosloma? Eikö meidän kannattaisi levätä juuri pimeimpänä vuodenaikana? Hellittäisimme kiireistä luontaisen rytmimme mukaisesti, nauttisimme hiljentyvästä luonnosta, ensilumesta, sinisistä hämäristä ja tähtitaivaan kirkkaudesta. Kääntäisimme pimeimpinä päivinä vain kylkeä peiton alla, jos siltä sattuisi tuntumaan.

Olisiko parempi tehdä valoisaan kesäaikaan pitempiä työpäiviä ja lyhentää työaikaa talvella? Nautinnollista heinäkuuta silti lomalaisillekin!

Teksti: Ritva KupariPALAUTE   YHTEYSTIEDOT