ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Tähdenlentoja elokuussa


Elokuun tummuudessa salamat näkyvät kauas. Kuva: Seppo Hietamäki/LKA

Pikkukäpylintujen kipakkaa ääntä kuuluu nyt taivaalta tiuhaan. Niillä on ennätyksellinen vaellus käynnissä. Hangon lintuasemalla ristinokkia on havaittu matkanteossa enemmän kuin koskaan aiemmin aseman 25-vuotisen historian aikana. Pikkukäpylintujen mukana on myös runsaasti kirjosiipikäpylintuja. Kuuntele korva tarkkana. Pikkukäpylinnun lentoääni on kova kip-kip ja kirjosiiven leluankkamainen tööt-tööt.

Perseidien meteoriparven tähdenlentoja näkyy 10.–13. elokuuta, kun Maa kulkee Swift–Tuttle-komeetan radan läpi. Ursan mukaan tänä vuonna on mahdollisesti odotettavissa hyvin lyhytkestoinen mutta useiden satojen meteorien maksimi. Tätä voimakkaampi meteorisade nähdään vasta 2028.

Komeetta Swift–Tutle, joka on halkaisijaltaan lähes 10 kilometriä, löydettiin 1862. Viimeksi komeetan ohitusta voitiin tarkkailla Maasta 1992, seuraavan kerran se nähdään 2126. Porhaltaessaan avaruuden halki komeetta jättää jälkeensä pölyä ja kiviä. Ne nähdään maapallon ilmakehässä meteoreina.

Metsästysaika alkaa. Ensimmäisenä ovat vuorossa vesilinnut, lehtokurppa, sepelkyyhky, majava ja karhu. Majavista kanadanmajavia saa metsästää koko maassa, euroopanmajavia vain riistanhoitopiirin luvalla.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan metsästäjien määrä on noin 300 000, joista runsas kolmasosa käy ainakin kerran erästämässä. Yleisimmät saalislajit ovat sinisorsa ja metsäjänis, jonka metsästysaika alkaa syyskuussa.

Wanha lainaus elokuulta: Hämäläinen 29.8. 1862: "Mennä sunnuntaina oli Helsingissä niin ankara rajuilma että semmoista tuskin muistetaan. Ukkonen käwi kowasti ja salamat leiskuivat ehtimiseen. Samassa satoi niin että kadut ja torit olivat yhtenä järwenä. Satamassa löi ukkonen pariin alukseen, mutta muuta wahinkoa ei wielä kuulu tapahtuneen. Merkillistä on että Hämeenlinnassa tosin sateli muutamia kuuroja, wähän ripeestikin, mutta ukkonen kuultiin wasta kello 11 aikaan, jolloin se Helsingissä jo oli peräti lakannut. Tämä todistaa ettei ukkonen kuulu 10 penikulman päästä, ei se sitä tällä kertaa kumminkaan tehnyt."PALAUTE   YHTEYSTIEDOT