ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 9/2004

Uljas uusi unioni

Luonnon kannalta Euroopan unionissa on sekä hyviä että huonoja puolia minusta hyvät puolet ovat voitolla. Unionia saamme kiittää siitä, ettei holtittoman, pelkän lyhytaikaisen taloudellisen hyödyn vuoksi ole tuhottu kaikkia jäljellä olevia arvokkaita luontokohteita ja -kokonaisuuksia. Miltä asiat näyttävät Euroopan unionin uusissa jäsenmaissa?

Via Balticaa pitkin pääsee suoraan etelään Helsingistä. Se on helppo ja kohtuullisen nopea reitti Suomesta Viron, Latvian ja Liettuan kautta Puolaan. Puolan läpi voi jatkaa Slovakian ja Unkarin kautta Sloveniaan. Jos paluumatkalla käyttää hiukan läntisempää reittiä, pääsee tutustumaan myös Tsekin tasavaltaan.

Matka on yhtä turvallinen kuin Keski-Euroopassa yleensä. Euroopan unionin valtioiden välisten rajojen ylitykset sujuvat suomalaisella autolla liikkuvilta suomalaisilta uskomattoman helposti tällaista ei todellakaan ollut vielä muutama vuosi sitten näillä samoilla rajoilla. Polttoaine maksaa noin 5075 prosenttia siitä mitä Suomessa. Valitettavasti liikennekulttuuri on surkea tai erittäin surkea; paras se on Virossa, huonoin Puolassa.

Matkan voi suunnitella kansallispuistojen ja muiden suojelualueiden kautta kulkevaksi. Tiedot eri maiden suojelualueiden sijainnista, palveluista ja luonnon erikoisuuksista saa internetistä. Uusien jäsenmaiden ruoka ja majoitukset ovat yleensä selvästi edullisempia kuin esimerkiksi Suomessa, joten luontomatka ei tule kovin kalliiksi.

Luontoa on tarjolla vaihtelevasti. Vuoristoisissa maissa väestö on yleensä asuttanut laaksot ja tasangot, vuoret ovat metsäisiä ja luontoa riittää. Tällainen on ennen muita Slovakia, josta kerromme tässä lehdessä. Mutta luonnoltaan arvokkaita alueita on toki muuallakin. Mikä parasta: nyt niihin pääsee paljon helpommin kuin ennen.

Liittyminen Euroopan unioniin on aiheuttanut uusissa jäsenmaissa kovia paineita talouden, yhteiskunnan ja myös luonnonsuojelun kuntoon saamiseksi. Ne joutuivat laatimaan suojelusuunnitelmia ja kehittämään suojelualueita jo ennen liittymistään. Tilanne näyttää monessa maassa tällä hetkellä varsin hyvältä huono se on oikeastaan vain Välimeren alueen valtioissa. Malta ja Kypros tulevat uusina jäseninä vahvistamaan Kreikan ja Italian rintamaa sellaisten EU-maiden joukossa, jotka eivät piittaa luonnonsuojelusta sen enempää teoreettisella kuin käytännönkään tasolla.

Teksti: Juha ValstePALAUTE   YHTEYSTIEDOT