ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Lokakuu on vielä kiima-aikaa


Punakylki muuttaa yöllä. Kuva: Markus Varesvuo/LKA

Lokakuun 14. päivän yönä on uusikuu ja 28. päivän yönä täysikuu. Erityisen kiinnostavaksi täysikuun tekee täydellinen kuunpimennys, joka alkaa aamuyöllä. Pimennys on syvimmillään kello 6.04 alkaen ja jatkuu vielä toista tuntia sen jälkeen.

Etelä-Suomessa on lokakuun alussa pimeää vähän yli yhdeksän tuntia ja kuun lopussa 12 tuntia. Utsjoella pimeää on kuun alussa yhdeksän ja kuun lopussa 12,5 tuntia.

Linnuista muutolla ovat esimerkiksi peipot, kiurut, rastaat ja kyyhkyt. Vesilinnuista siirtyvät etelämmäksi kuikat, kaakkurit, uikut, laulujoutsenet, metsähanhet, allit, telkät ja isokoskelot.

Talvihorrokseen tai -uneen vaipuvat eläimet etsiytyvät sopiviin paikkoihin pitkää lepoaan varten; lokakuu on viimeinen kuukausi, jolloin monet eläimet voivat vielä löytää ruokaa melko helposti. Horrokseen vaipuvat nisäkkäistä siili, tammihiiri, koivuhiiri ja lepakot.

Pikkunisäkkäitten kannat ovat huipussaan lokakuussa. Useimpien lajien viimeiset poikueet syntyvät syys–lokakuussa, ja eläimiä on eniten juuri ennen talven tuloa. Vuoden 2004 myyräkannat ovat suurimmassa osassa Suomea olleet tavallista pienempiä, joillakin alueilla on ollut jopa myyräkato.

Hirven ja metsäpeuran kiima-aika päättyy jo lokakuun aikana, mutta valkohäntäpeuralla soidin vasta alkaa. Varsinaiset parittelut ovat vuorossa alkutalvella. Täpläkauriin eli kuusipeuran kiima alkaa lokakuussa.

Lohen kutu päättyy ja muikun kutu alkaa, nieriän ja siikojen kutu on lokakuussa parhaassa vauhdissa. Taimenen kutu alkaa heti lokakuun alussa.

Hiljaisuuden päivää vietetään Hiljan päivänä 8. lokakuuta.

Kesäaika päättyy ja talviaikaan siirrytään sunnuntaiyönä 31.10. kello 4.00, jolloin kelloja siirretään yksi tunti taaksepäin.

Kuukauden wanha lainaus: Tapio 25.10. 1862. Kuopiosta. Nyt taas syksyn-pimeinä iltoina käwellessä rapakoisia kaupunkimme katuja juohtuu warmaan mieleen jokaiselle ajatus: milloinkahan meillä täällä ruwetaan tekemään jotakin tämän synkän pimeyden poistamiseksi. Ruotsissa ja muualla on jo moniaissa pienimmissäkin kaupungeissa kuin Kuopio kaasu-walaistus; waan meillä ei ole wielä edes lyhtijäkään kuin ainoa läänin rahaston säilytys-huoneen nurkalla ja tämä tekee pimiän wielä paksummaksi.PALAUTE   YHTEYSTIEDOT