ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Marraskuu tuo talven ovelle


Kotihiiret etsivät uutta kotia. Kuva: Pentti Alaja/LKA

Marraskuun alussa vuorokaudesta on pimeää Etelä-Suomessa 12 tuntia, lopussa 14 tuntia; pohjoisessa pimeä aika lisääntyy 12,5 tunnista 15 tuntiin. Kaamos alkaa Utsjoella 25.11. Aurinko nousee seuraavan kerran vasta 17.1.

Uusikuu on yöllä 12.11. ja täysikuu 26.11. Planeetoista näkyvät paljain silmin hyvin kirkkaina Venus ja Jupiter, vähän himmeämpänä Saturnus ja loppukuusta myös Mars. Venus ja Jupiter näkyvät aamuyöllä itätaivaalla, Mars loppukuun aikana hyvin matalalla kaakossa; Saturnus nousee iltayöllä ja on aamulla etelässä.

Lapissa vallitsevat jo pakkaset. Sodankylässä vuorokauden keskilämpötila on marraskuun alussa tavallisesti noin kolme ja kuun lopussa noin kuusi astetta pakkasella. Vuotuiset vaihtelut ovat kuitenkin suuria.

Vesistöjen jäätyminen alkaa matalista, suojaisista lahdista. Selkävedet eivät useimpina vuosina ehdi jäätyä ennen joulukuuta. Muikun kutu on parhaimmillaan, ja siian ja taimenen lisääntymispuuhat jatkuvat koko marraskuun ajan.

Pieni joukko kasveja sinnittelee talven läpi lehdet vihreinä. Tutuimpia ovat mänty, kuusi ja kataja, mutta myös monet varvut elelevät vihreinä hangen alla. Tällaisia ovat esimerkiksi puolukka ja variksenmarja. Ruohovartisista tunnetuimpia ovat talvehtimisensa mukaan nimenkin saaneet talvikit: niiden lehdet säilyvät vihreinä ja voivat jatkaa yhteyttämistä heti, kun lämpötila nousee plussan puolelle ja valoa on riittävästi.

Siilin voi joskus kohdata vielä marraskuun alussa. Viivyttelijän tulevaisuus ei ole valoisa, koska sen rasvavarasto ei ehkä riitä koko talveksi.

Tiaiset, viherpeipot, punatulkut, keltasirkut, tiklit, varpuset, pikkuvarpuset, vihervarpuset, urpiaiset ja mustarastaat käyvät lintulaudoilla tankkaamassa energiaa kylmien öiden varalle. Myös käpytikka, harmaapäätikka, närhi, harakka, naakka ja orava kuuluvat ruokintojen asiakkaisiin.

Metsähiiret tunkeutuvat sisään asumuksiin ja voivat saada aikaan melkoista sotkua. Kesän ja alkusyksyn niityillä, pelloilla ja puutarhoissa viettäneet kotihiiret tuntuvat löytävän uusistakin taloista jonkin merkillisen reiän sisäänpääsytieksi.

Kuukauden wanha lainaus. Oulun Wiikko-Sanomia 28.11.1857. Kemistä. Täällä ei ole kuulunut erinomaista rahan puutetta, eikä luulla tulewan leiwänkään puutetta... halla pani ainoasti niillä Simon kappelin mailla, jotka ovat Simon joen latwalla, ja joitten asukkaat owat köyhiä uudistalolaisia: he tarwitsewat apua.PALAUTE   YHTEYSTIEDOT