ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Joutsentiedusteluun yli 120 havaintoa

Suomen Luonnon joutsenkyselyyn saatiin yli 120 vastausta. Useimmissa havainnot oli esitetty täsmällisesti ja havaintopaikat selitetty tarkoin valitettavasti ei aivan kaikissa. Eräissä oli mukana myös kuvia.

Kyhmyjoutsenesta tuli tietoa 48 pesivästä parista, joista lähes viidennes sisämaasta. Vastauksista näkyy selvästi, että kyhmyjoutsen on lähinnä merenrannikon pesimälintu. Se selviytyy kuitenkin useimpina vuosina myös Etelä-Suomen rehevissä lintujärvissä.

Kartasta voi päätellä sekin, missä lehtemme lukijat ilmeisesti eivät juuri vietä kesälomiaan: lintuatlastutkimusten mukaan ylivoimaisesti suurin osa kyhmyjoutsenista pesii Ahvenanmaan ja Turun saaristoissa. Silti tältä alueelta tuli vain puolisen tusinaa pesimähavaintoa, nekin läheltä mannerta. Kartasta näkyy hyvin myös kyhmynokan leviäminen pohjoiseen ja itään.

Joutsenesta eli laulujoutsenesta tietoa saatiin 63 pesivästä parista. Lisäksi lukijat ilmoittivat tiedot 14 parista, joiden pesintä ei ollut varma sekä kuudesta kihlaparista. Nämä rakensivat pesän, mutta eivät munineet eivätkä saaneet poikasia.

Laulujoutsenen pesinnästä on tietoja aivan etelärannikolle saakka. Varsinkin Järvi-Suomen pesimäkanta näyttää vastausten perusteella vankalta. Nämä havainnot sopivat hyvin yhteen niiden tietojen kanssa, joita meillä on kansallislintumme viime vuosikymmenten menestyksestä.

Kiinnostavia olivat kahden vastaajan tiedot ja valokuvat valkoisista joutsenuntuvikoista. Kyse ei ollut albinistisista linnuista, kuten toinen ilmoittaja totesikin poikasten nokka ja silmät olivat tummat. Tällainen valkoinen väri eli leukismi on sorsalinnuilla melko tavallista. Kuten kesyhanhesta ja ankasta huomataan, ihminen voi myös jalostaa valkoisia muotoja kotieläimiksi: kesyhanhi on alun perin harmaa merihanhi ja ankka puolestaan on kaikille tuttu sini- eli pullasorsa.

Kesäkisaan vastanneiden kesken arvottiin pääpalkintona kompassilla varustettu retkireppu, jonka voitti Hannu Mikkola Sahalahdelta. Lisäksi arvottiin kymmenen isoa norppapyyhettä. Pyyhkeen saivat Pentti Alaja, Vesanto, Aulikki Holopainen, Tampere, Tuija Mertanen, Imatra, Seppo Peltonen, Turenki, Jouko Pettersson, Helsinki, Sirpa Saari, Tampere, Tapio Salojärvi, Helsinki, Sanna Tammelin, Jyväskylä, Asta Tuhkanen, Imatra ja Arja Vainio, Kerava. Paljon onnea voittajille!

Toisesta kesäkisamme aiheesta, poikkeavan värisistä kukista, kerromme joulukuun numerossa.

Teksti: Juha ValstePALAUTE   YHTEYSTIEDOT