ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Häirikkeitä, pelokkeita ja joutavanpäivikkeitä

Suomen Luonnon tämänvuotiseen turhakekisaan osallistui 318 lukijaa 236 ehdotuksella. Naiset olivat miehiä aktiivisempia, vastaajista alle kolmannes oli miehiä.

Joka vuosi myös muutamat koululuokat osallistuvat. Tänä vuonna nippu koululaisten vastauksia tuli Mikkelistä ja Nurmijärveltä.

Turhake-ehdotukset olivat selkeitä ja hyvin perusteltuja. Turhake-sana on vakiinnuttanut asemansa, ja sen merkitys ymmärretään.

Joidenkin mielestä meidän pitäisi turhakkeiden lisäksi etsiä myös haitakkeita ja häirikkeitä. Hyvä esimerkki haitakkeesta ja etenkin häirikkeestä on vesiskootteri, joka on suututtanut monet lukijoistamme. "Kohtuuton polttoaineenkulutus, kohtuuton ja laajalle vaikuttava meluhaitta, linnuston ja muun vesieläimistön tuho ja peloke", kirjoitti helsinkiläinen Elsi Takala.

Haitakkeeksi sopii hyvin myös ylitorniolaisen Susanna Kuukasjärven ehdotus kodin hajusteista, ilmanraikastimista. "Mielenkiintoinen esimerkki oli aerosolihajuste, jossa luki: vaarallista hengittää", hän kirjoittaa.

Turhake-sanalle tuli myös hyvä synonyymi: joutavanpäivike. Tällaisia löysi ivalolainen Mikko Heikinheimo oikein roppakaupalla; mukana ovat muun muassa munanrei'itin (6,80 $) sekä oliivin- ja kirsikankiven poistaja (12 $).

Vuoden 2004 turhake on järjestyksessä viides. Ensimmäinen turhake oli lehtipuhallin, toinen vaipankätkijä, kolmas ulkomainen pullotettu vesi ja neljäs hampurilaisaterian kylkiäinen.

Historian ensimmäinen turhake, lehtipuhallin, on puhuttanut viime aikoina kunnissa. Lahden kaupunki teki jopa ympäristönsuojeluhistoriaa kieltämällä lehtipuhaltimien käytön asemakaava-alueella kevätkuukausina.

Ympäristönsuojelutarkastaja Johanna Saarolan mukaan kielto tuli ensisijaisesti puhaltimien nostattaman pölyn vuoksi, vaikka melustakin on tullut paljon valituksia.

Puhaltimen käytön rajoittaminen on ympäristönsuojelulain edellyttämää ilmansuojelua ja meluntorjuntaa.

Turhakkeista sanottua

"Siis mitä, eikös ne kulmat ole siellä missä ovat ja kenelle kulmakarvat voivat tuottaa aidosti päänvaivaa?" Kati Pärnänen kulmavärisapluunasta, joka "sopii varsinkin niille, joille kulmakarvat tuottavat päänvaivaa".

"Esine valittiin turhakkeiden kuninkaaksi pikkuveljeni kyläkoulussa, jossa se sai yleisöltä raikuvat naurut." Jenni Pohjalainen banaanitertun pidikkeestä.

"Kananmunanhan saa hyvin sekaisin rikkomalla sen astiaan ja pyöräyttämällä haarukkaa pari kertaa." Päivi Pylkkö sähköisestä kananmunan sekoittimesta.

"Oiva esimerkki siitä, miten ihmisten bakteerikammolla pyritään rahastamaan ja lisäämään turhaa kulutusta." Maija Kivimaa tiskirievun sähkökäyttöisestä telineestä.

"Pelkkä järkytyskin voi saada ihmisen ostamaan turhakkeita. Elina Arola muovisista McDonald's in hampurilaistarvikkeista, jotka löivät hänen sisarensa ällikällä Yhdysvalloissa.

"Ei kai ihmisellä voi olla niin kiire, ettei ehdi rikkoa kananmunia?" Elina Viirret purkkiin valmiiksi pakatuista kananmunista.

"Tilan viejä jo ennestään härveleitä täynnä olevalla pöydällä." Hanna Nevalainen kauhan lepuuttajasta.

"Valkosipulinkynnet saa kuorittua ihan helposti normaalilla, pikkuisella ja terävällä veitsellä." Tarja Kurvinen valkosipulinkynnen kuorijasta.

"Perheemme kaksijalkaisista ei yksikään ole onnistunut opettamaan karvaisille ystävillemme lukutaitoa." Sari Kullaa Onnittelut lemmikkieläimille -palstasta.

"Tarvitaanko murojen annostelussa niin suurta tarkkuutta? Sinikka Gerber muroautomaatista, joka on "takuulla tarkka".

Vuoden 2004 turhake on juotava jogurtti

Näistä valittiin vuoden turhake

Teksti: Alice KarlssonPALAUTE   YHTEYSTIEDOT