ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 1/2005

Suomalaiseen voi luottaa

Voimme kertoa tässä lehdessä, etteivät suomalaiset halua metsästystä Etelä-Suomen kansallispuistoihin. Ylivoimainen osa Taloustutkimuksella teettämämme kyselyn vastaajista oli tätä mieltä. Kaikki vastaajaryhmät tyrmäsivät metsästysajatuksen. Tulos tuntuu jollakin tavalla osoittavan suomalaisten selväjärkisyyttä: moni ehkä ajattelee, että metsän linnuilla ja eläimillä on oltava turvapaikkansa. Taustalla lienee myös halu ulkoilla ja marjastaa ilman pyssymiehen pelkoa.

Aikaisemmin olemme kysyneet, oliko korkeimman hallinto-oikeuden päätös estää Vuotoksen tekoaltaan rakentaminen oikea. Vastaus oli silloinkin selvästi oikeusjärjestelmän ja luontoarvojen puolella myös Pohjois-Suomessa. Onkin melkoista propagandaa yrittää väittää Vuotoksen säilyttäminen jonkin pienen ekoilijajoukon harrastukseksi.

Tuntuu siltä, että suomalaisten luontoyhteyteen voi luontoa ja luonnonsuojelua koskevissa kysymyksissä luottaa. Luonnolla on suomalaiselle itseisarvo ja se on turvan lähde. Paljon kertoo se, että kuopiolaisen tutkijaryhmän Suomalainen turvattomuus -tutkimuksessa "luonnon saastuminen" ja "elämän tuhoutuminen" nousivat kymmenkunta vuotta sitten 24 kysytyn eniten turvattomuutta aiheuttavan tekijän joukossa sijoille 1. ja 3., ja "otsonikato ja kasvihuoneilmiö" sijalle 11.

Me siis pelkäämme luonnon puolesta ja haluamme suojella sitä, kunhan tämä pysyy kohtuuden piirissä. Moni poliitikko tuntuu sen sijaan näkevän luonnon vain hyödyntämisen välineenä. Hän ei ole luonnonystävä, vaan haluaa tililleen voittoja luonnosta, tekoaltaan, tien tai vaikkapa suosiota paikallisessa metsästysseurassa. Hänen katseensa ei kulje yli sukupolvien, vaan on pysähtynyt menneisyyteen. Suomen nykyhallituksessa tällaisia poliitikkoja on kovin paljon, muitakin kuin kansallispuistojen metsästystä esittänyt Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja kansallislinnun metsästystä esittänyt puoluetoverinsa. Onneksi hallituspuolueissa on poikkeuksia, kuten metsiensuojelun puolesta kantaa ottanut Satu Taiveaho (sd).

Kansalaisten mielipiteistä osataan olla välittämättä myös paikallistasolla. Hyvä esimerkki on Helsingin Malmin lentoaseman alue, jonka ylivoimainen osa helsinkiläisistä haluaa säilyttää. Valtapuolueet Vihreät mukaan lukien haluavat silti rakentaa alueen. Näin hävitettäisiin kaupungin moninaisuutta ja peltolintujen tärkeä turvapaikka. Vihreät hävittävät samalla itseään. Asuinympäristön jyrääminen asukkaista piittaamatta alkaa olla helsinkiläispolitiikan tunnusmerkki.

P.S.Yhä useamman tuotteen hinnasta osa menee hyvään tarkoitukseen. Suomen Luontoa kustantaa Suomen luonnonsuojeluliitto, ja lehden tuotot käytetään liiton luonnon- ja ympäristönsuojelutyöhön. Kyseessä ei ole vähäinen summa, vaan noin seitsemän euroa vuoden tilauksesta. Lehden tilaamisella tuet siten samalla luonnonsuojelua.

Teksti: Antti HalkkaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT