ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Luonnonsuojelijoilta myötätuntoa ja tukea hyökyaallon uhreille

Maailman luonnonsuojeluliitto IUCN ilmaisi joulukuun lopulla tuoreeltaan surunvalittelunsa tapaninpäivän hyökyaallon uhreille. Hyökyaalto, joka iski 11:een Aasian ja Afrikan maahan, surmasi ehkä jopa 250 000 ihmistä ja aiheutti suunnatonta tuhoa asutukselle. Myös luonto sai osansa tsunamin voimasta.

Asia kosketti IUCN:ää erityisesti, sillä järjestö oli vastikään syksyllä pitänyt Bangkokissa Thaimaassa vuosikokouksensa.
"Kansainvälisenä järjestönä autamme ystäviämme ja kollegojamme niin hyvin kuin pystymme", IUCN:n pääjohtaja Achim Steiner totesi. Hän lisäsi, että IUCN osallistuu jälleenrakentamiseen tuhoja kärsineissä maissa.

Myös Suomen WWF:n pääsihteeri Timo Tanninen ilmaisi surunvalittelunsa. "WWF:läiset kautta maailman tukevat katastrofissa kotinsa ja läheisensä menettäneitä kollegojaan, ja esimerkiksi WWF:n toimisto pahimmalla tuhoalueella Indonesian Acehissa on annettu lasten väliaikaiseksi turvapaikaksi."
WWF tekee Tannisen mukaan yhteistyötä YK:n ympäristöohjelman UNEP:in kanssa luonnonmullistuksen ympäristövaikutusten selvittämiseksi. Tsunami tuhosi muun muassa koralliriuttoja ja sademetsiä, ja kalansaaliiden odotetaan rajusti pienenevän.

Suomen luonnonsuojeluliitto antaa ensi vaiheessa rahallista tukea Indonesian ympäristöfoorumi WALHI:lle, joka tekee työtä muun muassa metsiensuojelun puolesta. WALHI:lla on satoja jäsenyhdistyksiä eri puolilla Indonesiaa.
"Haluamme tällä tavoin ilmaista myötätuntomme luonnonkatastrofin uhreille. Uskomme että ympäristöliikettä tukemalla voimme luontevimmalla tavalla antaa panoksemme tuhoalueen jälleenrakentamiselle", sanoo luonnonsuojeluliiton tuore puheenjohtaja Heikki Susiluoma.

Metsien tilalla ja ihmisen hyvinvoinnilla on selvä yhteys. IUCN:n keräämien selvitysten perusteella näyttää siltä, että siellä missä rannikkometsät ovat olleet hyvässä kunnossa, ne ovat pienentäneet tuhoja ja säästäneet ihmishenkiä.

Mangrovemetsiä on hakattu laajasti kala- ja katkarapuviljelmien tieltä. Nyt metsien suojeluun on tullut uusi näkökulma. Alustavissa kartoituksissa on selvinnyt, että mitä luonnontilaisempia mangrovemetsät ovat, sitä paremmin ne ovat suojanneet hyökyaalloilta.

Intia, Thaimaa ja Indonesia ovat jo ilmoittaneet, että ne aloittavat metsien istutukset rannikoille ja olemassaolevien metsien tilan parantamisen.

Teksti: Jorma Laurila
Kuvat: Jorma Laurila


Hyvin säilyneet mangrovemetsät suojaavat hyökyaalloilta.PALAUTE   YHTEYSTIEDOT