ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Maaliskuu luonnossa


Harmaaleppä kukkii aikaisin keväällä.

Kevät alkaa Ahvenanmaalta. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila pysyy seitsemän vuorokautta peräkkäin nollan yläpuolella. Tämä tapahtuu Ahvenanmaalla pitkäaikaisen tilaston mukaan keskimäärin 25.3.

Muuttolinnut palailevat viimeistään kuun loppupuolella. Ensimmäiseksi tulevat harmaalokit sekä mustavarikset, kiurut, töyhtöhyypät ja kottaraiset, joita näkee peltojen pälvillä ja lumesta paljastuneilla tienpientareilla. Sulissa alkaa olla yhä enemmän vesilintuja.

Kun allergiaan taipuvaisia alkaa aivastuttaa, se tietää kevättä! Harmaaleppä ja pähkinäpensas saattavat aloittaa kukintansa jo kuun puolivälin tienoilla. Pähkinäpensaita on meillä vain Etelä-Suomessa; harmaaleppä on levinnyt koko Suomeen.

Varikset lentävät oksa nokassaan, kun pesänrakennusvietti käynnistyy. Varis käyttää pesäänsä vain kerran, jonka jälkeen maja on vapaa muille linnuille.

Pajunkissoja alkaa näkyä etenkin pellonojien ja purojen varsilla. Pajut ovat kaksikotisia; emit ja heteet ovat eri yksilöissä. Tyttöpajun kissat muuttuvat valkoiseksi pumpulipilveksi, poikapajun keltaisiksi. Pajut risteytyvät vilkkaasti. Linnén mielestä moinen risteytyminen oli sopimatonta ja peräti "kasvitieteellinen skandaali", ilmenee Haahtelan ja Sorsan mainiosta kirjasta Allergiakasvit.

Katsauksia säähän 150 wuoden takaa. Maamiehen ystävä (Kuopio) 24.3.1855: Ilma on ollut niinkuin ainakin kewätpuoleen. Öin, illoin sekä aamuin pakkaista, keskipäiwällä kaunista päiwäpaistetta.
Suometar (Helsinki) 23.3.1855: Maaliskuu on ollut tähän asti pilvinen ja leuto. Eilen oli kirkas.

Kuvat: Mauri Rautkari / LKAPALAUTE   YHTEYSTIEDOT