ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Pöllöillä huippukevät


Viirupöllön kaksiosaista, hieman huuhkajan ääntä muistuttavaa huhuilua kuulee kevätöinä havumetsissä.

Pöllöjen soidinkausi on juuri nyt parhaimmillaan. Huhuilijoita on monin paikoin ollut äänessä enemmän kuin vuosikausiin. Syynä ovat huippuaan lähestyvät myyräkannat, joita edes sateinen tammikuu ei lannistanut.

"Märkyys ei varsinaisesti haittaa myyriä vaan se, jos sulanut lumi ja vesi jäätyvät nopeasti läpipääsemättömäksi kanneksi. Näin ei ole käynyt, vaan ainakin Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen hajatietojen mukaan myyrillä on leppeät olot hangen alla", kertoo tunnettu pikkunisäkäsasiantuntija Asko Kaikusalo.

"Jo tavallista aikaisemmin, helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna, tehtiin Jyväskylän seudulla retkiä, joilla kuultiin yli kymmenen pöllöä", kertoo Harri Högmander Keski-Suomen lintutieteellisestä yhdistyksestä.
"Näillä seuduin äänessä on ollut helmipöllöjä, viirupöllöjä, muutama huuhkaja ja pari lehtopöllöä. Odotettavissa on vielä ainakin lapinpöllöjä ja mahdollisesti hiiripöllöjä."

Hiiripöllöjä nähtiin pitkin eteläistä ja keskistä Suomea runsaasti jo molemmin puolin vuodenvaihdetta. Nyt on monin paikoin tavallista paremmat mahdollisuudet kuulla tämän pohjoisen linnun pulisevaa soidinääntä. Kevään edetessä jännitetään, jääkö hiiripöllöjä etelään myös pesimään.


Käy kuuntelemassa huhuilijoiden ääniä: Pöllöjen äänet

Teksti: Juha Kauppinen
Kuvat: Pentti Johansson / LKAPALAUTE   YHTEYSTIEDOT