ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Löydä vuoden turhake!


Piirros: Hanna Kurppa

Vuoden turhake -kisa käynnistyi vuonna 2000, jolloin emme aavistaneetkaan, miten suosittu siitä sukeutuisi. Pitkin vuotta meille tulee kyselyitä aiheesta ja myös ennenaikaisia ehdotuksia vuoden turhakkeiksi. Usein kyse on harmistumisesta. On tullut ostetuksi esine, joka ei toimikaan odotetusti tai jää ensimmäisen käyttökerran jälkeen kaappiin muistuttamaan rahan haaskauksesta.

Vuoden turhakkeen valinnalla olemme nostaneet keskusteluun aiheita, joita pidämme tärkeinä. Vaikutuskeinonakin valinta voi olla tärkeä. Esimerkiksi keskustelu lehtipuhaltimen päästöistä ja melusta sekä sen ilmaan nostattamasta pölystä on jokavuotista. Joissakin paikoissa kuten Lahdessa puhaltimien käyttöä on jo rajoitettu.

Vuoden 2001 turhake, vaipankätkijä, hävisi markkinoilta vähin äänin. Omituinen vaipparoskis kääri käytetyn vauvanvaipan muoviin ja suihki sitrustuoksua perään! Roskis veti kolmisenkymmentä vaippaa, ja muoviletkua sisältävä kasetti piti vaihtaa aika ajoin. Ehkäpä tuote kaatui omaan mahdottomuuteensa.

Ulkomailta tuodun pulloveden valinta vuoden 2002 turhakkeeksi herätti myös paljon keskustelua. Se ei jakanut juurikaan mielipiteitä, vaan sen turhuudesta oltiin hyvin yksimielisiä. Myös seuraava turhake, hampurilaisaterian kylkiäinen, herätti hyväksyvää mutinaa. Lapsille suunnattua mainontaa pidetään moraalittomana.

Viime vuonna valitsimme turhakkeeksi juotavan jugurtin. Valinnalla pyrittiin kiinnittämään huomiota kertakäyttöpakkauksiin. Pontta valinnalle antoi lisäksi terveysvaikutteisilla elintarvikkeilla ratsastaminen. Oikeuttaako tilkka maitohappobakteereita pakkaamaan juoman kertakäyttöiseen minipakkaukseen?

Vuoden turhake valitaan lukijoiden ehdotuksista. Raatina toimii toimitus; uskomme, että meillä on hyvä asiantuntemus turhuuden markkinoista. Tarvittaessa pyydämme ulkopuolista apua.
Jännittävää nähdä, minkälaisia ehdotuksia tänä vuonna saadaan!

Lähetä ehdotuksesi vuoden turhakkeeksi syyskuun loppuun mennessä osoitteella Suomen Luonto / turhake, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki tai sähköpostilla turhake@sll.fi. Perustelut ovat tervetulleita, myös kuvat turhake-ehdokkaista kelpaavat.
Tulokset julkaistaan Suomen Luonnon joulukuun numerossa, joka ilmestyy 2.12.


Palkinnoiksi hyödykkeitä:

Vuoden turhake -kisan pääpalkinnon lahjoittaa Canon Oy. Palkintona on digitaalinen kamera ja siihen sopiva kuvatulostin. Helppokäyttöisessä PowerShot A520 -kamerassa on tehokas 4xzoom-objektiivi. Pienellä Selphy CP400 -tulostimella voi tulostaa valokuvat suoraan kamerasta. Palkinnon arvo on 470 euroa.
Canon Oy, Huopalahdentie 24, PL 1, 00351 Helsinki, www.canon.fi

Toisen pääpalkinnon lahjoittaja on vammalalainen optisen alan liike Villen Kello. Palkinto on vaativaan käyttöön tarkoitettu, Helioksen AM-6 8x32 -lintukiikari. Hyvä muotoilu takaa sen, että kiikari sopii mukavasti käteen. 395 euron arvoinen kapine on valmistettu Japanissa.
Villen Kello, Onkiniemenkatu 10, 38200 Vammala, www.villenkello.fi

Lisäksi arvomme kaikkien vastanneiden kesken 20 isoa froteista norppakylpypyyhettä.

Teksti: Alice Karlsson


Canonin PowerShot A520 - kamera ja Selphy CP 400 -tulostin.


Helioksen AM-6-kiikari.PALAUTE   YHTEYSTIEDOT