ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Lokakuu luonnossa

Ensilumi sataa Keski-Suomessa ja Pohjois-Suomessa. Pitkäaikaisten tilastojen mukaan maa on ensi kerran valkoisena Sodankylän korkeudella 12.10 ja Jyväskylän korkeudella 24. lokakuuta.

Pimeä lisääntyy. Etelä-Suomessa pimeää kestää kuun alussa vähän yli 9 tuntia ja kuun lopussa jo 12 tuntia. Utsjoella vastaavat ajat ovat 9 ja 12,5 tuntia.

Kesäaika päättyy. Kelloja siirretään 30.10. kello 4.00 tunti taaksepäin.

Kasvikunta asettuu talvilepoon etelässäkin, Lapissa ruska päättyy.

Piisamin metsästys alkaa. Pyynti jäänee vähäiseksi. Kannan nykyisestä koosta ei ole tietoa, mutta jyrsijät ovat epäilemättä vähissä, sillä niiden pesiä, polkuja ja jätöksiä ei enää juurikaan näe. Viime vuonna ammuttiin 6200 piisamia.

Arktiset hanhet viuhtovat maamme yli kohti etelää. Joutsenet kerääntyvät muuttoa varten oraspelloille ja merenlahtiin.

Lohi kutee. Suomessa lohet lisääntyvät luontaisesti enää vain Tenojoessa, Tornionjoessa ja Simojoessa. Myös taimen, nieriä, siika ja muikku kutevat.

Suden metsästys alkaa poronhoitoalueella, missä hukkia jolkottelee vähintään 15.
Pyyntikiintiön määrittelee maa- ja metsätalousministeriö ja pyyntiluvat irtoavat riistanhoitopiireiltä. Tänä vuonna poronhoitoalueen kiintiö on kahdeksan sutta.

Horros alkaa lepakoilla, siileillä, tammihiirillä ja koivuhiirillä samoin kuin matelijoilla ja sammakkoeläimillä. Karhut, mäyrät ja supikoirat vaipuvat uneen.

Wanha lainaus. Koi. Sanomia Tampereelta ja Suomen Saloilta 19.10 1880: Lunta tuli eilen oikein tukulta aiwan hywäksi rekikeliksi. Mutta puut owat wielä wallan täydessä lehdessä ja wehreinä. Wanhat ennustawat tästä kowaa sairaus- ja kuolowuotta.

Kuvat: Paavo Hamunen / LKA


Susia vähennetään poronhoitoalueella.PALAUTE   YHTEYSTIEDOT