ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Marraskuu luonnossa

Kaamos alkaa. Pimeä aika vuorokaudesta lisääntyy Etelä-Suomessa 12 tunnista 14 tuntiin. Utsjoella Aurinko nousee marraskuun 25. päivän jälkeen vasta tammikuun 17. päivänä.

Planeettoja kannattaa tarkkailla. Mars näkyy selvästi punaisena koko marraskuun ajan. Venus ilmestyy marraskuun puolivälistä lähtien iltataivaalle. Saturnus näkyy parhaiten aamuyöllä etelätaivaalla — sen renkaat erottuvat selvästi kaukoputkella. Jupiter ilmestyy aamuyöllä itäkaakosta.

Vedet kylmenevät nopeasti; useimpiin järviin ja lampiin muodostuu tai alkaa muodostua jääpeite. Järvien vesimassa ei enää sekoitu: pintaveden lämpötila on lähellä nollaa, alusveden kolme–neljä astetta. Tilanne jatkuu jäidenlähtöön saakka. Pohjan lähellä bakteerit jatkavat hajotusta ja happi alkaa vähentyä. Jos vedessä on ollut hyvin paljon pieneliöitä, happi saattaa loppua pohjavedestä.

Talviuni kutsuu Etelä-Suomen karhuja, mäyriä ja supikoiria. Ne eivät vajoa horrokseen vaan nukkuvat suojaisessa paikassa hyvin syvää unta. Talviunessa eläimen ruumiinlämpö alenee vain muutamalla asteella, mutta horrostavilla eläimillä jopa lähelle nollaa. Eläin pystyy tarpeen vaatiessa heräämään talviunesta muutamassa sekunnissa. Horroksesta tointuminen kestää kymmeniä minuutteja tai tunteja.

Peltomyyrien määrä on kasvanut loppukesällä monin paikoin suureksi. Ne elättävät vielä pöllöjä, isolepinkäisiä, lumikoita, kärppiä, kettuja ja muitakin petoeläimiä. Lumipeite pelastaa monen myyrän hengen.

Lintujen syysmuutto päättyy. Suomesta lähtee nuoria kotkia ja merikotkia vaaralliselle matkalle läpi Itä-Euroopan. Isokoskeloita, telkkiä, joutsenia ja kyhmyjoutsenia kerääntyy rannikoiden sopiviin lahtiin ja saaristoihin, mistä monet lähtevät vasta vesien jäätyessä.

Wanha lainaus. Päivätär 21.11.1863: Maaseuduilta. — Kuopiosta kertoo Tapio: "Nyt ollaan meillä jo siksi talvessa, että on päästy ajelemaan reellä, vaikka toiset vielä rattailla rahjustaa. Tiistai-iltana rupesi satamaan lunta siksi kuin seuraavana aamuna oli sitä maassa noin 3 tuumaa paksulta. Pienempiä lampiakin on jo rannoissa vähän jäädyttänyt."PALAUTE   YHTEYSTIEDOT