ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Vuoden turhake on kaupunkimaasturi


Kaupunkimaasturi on vuoden turhake.

Julkaisuvapaa 2. joulukuuta 2005

Vuoden turhake on kaupunkimaasturi

Suomen Luonto valitsi Vuoden turhakkeeksi bensaa hörppivän ison henkilöauton, joka viis veisaa ilmaston muuttumisesta.

"Kaupunkimaasturi on egon jatke ja liikenteen turvallisuusriski, joka syö enemmän bensaa kuin Henry Fordin ensimmäiset autot konsanaan ja kiihdyttää ilmastonmuutosta hiilidioksidipäästöillään", Suomen Luonnon lukija perustelee ehdotustaan Vuoden turhake -kisassa.

Suomeen on levinnyt lähinnä Yhdysvalloista trendi ostaa tavalliseen maantie- ja kaupunkiajoon maastoauto. Kaupunkimaastureiden myynti on vuoden alkupuoliskolla kasvanut peräti 78 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Kaupunkimaastureiden suosio vie liikenteen ilmastomuutostasetta yhä kauemmaksi Kioton sopimuksen tavoitteesta. Painavampana ja enemmän polttoainetta kuluttavana maasturin hiilidioksidipäästöt, 200300 grammaa kilometrillä, ovat 20100 prosenttia suuremmat kuin samankokoisessa tavallisessa henkilöautossa.

Kilpailuun tuli 113 ehdotusta, joista Suomen Luonnon toimitus valitsi voittajan. Vuoden turhaketta on etsitty vuodesta 2000.

Vuoden turhake 2005: kaupunkimaasturi
Vuoden turhake 2004: juotava jogurtti
Vuoden turhake 2003: hampurilaisaterian kylkiäinen
Vuoden turhake 2002: ulkomainen pullovesi
Vuoden turhake 2001: vaipankätkijä (vaipat muoviin paketoiva roskis)
Vuoden turhake 2000: lehtipuhallin

Muita tänä vuonna tulleita ehdotuksia ovat muun muassa: kahdet puhelinluettelot, sauvakävelylaite, valmiiksi revityt farkut, pakastava wc, sähköinen hammaslanka, valmiiksi viipaloitu maksamakkara ja muroautomaatti.

Lisätietoja: Suomen Luonnon toimittaja Alice Karlsson, p. (09) 228 08 205 tai alice.karlsson@sll.fi.

Vapaasti käytettävää aineistoa Vuoden turhakkeesta verkkosivuillamme: www.suomenluonto.fi. Kaupunkimaasturikuvat Riku Cajander.
PALAUTE   YHTEYSTIEDOT