ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 4/2006

Lintuinfluenssa tappaa ainakin järjen

Voiko kissan laskea ulos? Uskaltaako koiraa viedä lenkille? Voinko vielä syödä kanaa? Huolestuneita kysymyksiä, joiden takana on todellinen pelko. Pelon takana taas on valheellinen, sensaatioita etsivän median kokoonkeittämä soppa, joka elää omaa omituista elämäänsä.

Hysterian partaalle pelottava sana lintuinfluenssa tarkoittaa influenssavirustyypin H5N1 aiheuttamia lintujen sairastumisia ja kuolemia. Eniten lintuja on sairastunut Kaukoidässä ja ylivoimaisesti suurin osa niistä on ollut suurissa teollisuuskanaloissa. Melkein jokainen sairastunut ihminen on ollut välittömästi tekemisissä siipikarjan kanssa.
Lintuinfluenssa on suuri uhka teolliselle siipikarjan tuotannolle. Virus tulee tuotantolaitoksiin usein rehussa ja leviää niistä lannan mukana. Sairaus leviää helposti ahtaissa tiloissa elävissä, huonon vastustuskyvyn omaavissa kalkkunoissa ja kanoissa. Tästä syystä joissakin maissa teollisten tuotantolaitosten lintuja rokotetaan virusta vastaan.
Uhka on lähes olematon pienten ulkoilmakanaloiden asukkaille. Silti juuri tällaisiin luomukanaloihin kohdistetaan ankarin isku: ne pakotetaan pitämään kanansa sisätiloissa teolliset laitokset tekevät näin joka tapauksessa. Mistä luomukanat viruksen saisivat, kun niitä ei ruokita teollisella kananrehulla ja kun ne eivät ole tekemisissä villien sorsalintujen kanssa? Jos kanoilla on riittävästi tilaa, tauti leviää huonosti linnusta toiseen.

Uhka ihmisille on toki olemassa. Nykyiset muodot viruksesta tarttuvat kuitenkin huonosti ihmiseen eivätkä ilmeisesti juuri millään ihmisestä toiseen. Normaali hygienia suojaa virukselta: kädet on pestävä lintujen käsittelyn jälkeen ja ruuaksi valmistettava lintu on kypsennettävä kunnolla. Samat toimet suojaavat myös paljon tavallisemmalta salmonellalta.
Virus voi muuttua sellaiseksi, että se infektoi helposti nisäkkäitä ja näiden mukana myös ihmisiä. Jos tällainen muutos tapahtuu, paikka on todennäköisesti Kaukoitä, missä siipikarja elää lähikontaktissa suuriin ihmismääriin ja sikoihin. Tällainen viruskanta voisi synnyttää maailmanlaajuisen epidemian, pandemian.

Rakkaat lukijat. Jos jokin yksittäinen muuttolintu kantaisikin virusta, niin se ei tartu teihin. Pitäkää kissanne ja koiranne hallinnassa, sitä edellyttää myös Suomen laki, älkääkä antako niiden syödä kuolleita tai ahdistella huonokuntoisia lintuja. Jos
löydätte useampia kuolleita lintuja samasta
paikasta, ilmoittakaa asiasta asuinkuntanne eläinlääkärille. Älkää pelätkö lintuja.

Teksti: Juha ValstePALAUTE   YHTEYSTIEDOT