ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Heinäkuun kalenteri

Vuoden lämpimin aika. Kuun keskilämpötila on pitkäaikaisten tilastojen mukaan Helsingissä yli 17 ja Sodankylässä reilut 14 astetta.

Linnut ovat lähes vaienneet. Useilla jälkeläisten huolto on jo ohi, toisilla taas on uusi poikue haudottavana tai ruokittavana.

Lapin kasvit kukkivat ja viimeiset lumenviipymät häviävät tuntureiden pohjoisilta rinteiltä.

Vesien lämpötila laskee, kun ”Jaakko heittää kylmän kiven veteen” 25. päivänä.

Syanobakteerit (sinilevät) lisääntyvät lämpimissä pintavesissä massoittain. Ne sitovat tarvitsemansa typen itse.

Ravustus alkaa 21. päivänä. Rapujen alamitta on kymmenen senttiä otsapiikin kärjestä suoristetun pyrstön keskimmäisen kilven takareunaan. Ravustaja tarvitsee kalastuskortin ja luvan pyyntialueen omistajalta.

Karppi kutee, mutta sen poikaset paleltuvat seuraavana talvena. Istutetut karpit sen sijaan menestyvät. Vihdin Hormajärvestä pyydystettiin 2004 vonkale, joka painoi 21,4 kiloa.

Sävelradio kertoo luonnon tapahtumista arkisin noin klo 14.20 ja 20.20. Raportoijina Luonnonsuojeluliiton asiantuntijat eri puolilta Suomea.
Sävelradio taajuudella 89,1–107,0.

Vesiensuojelusta puhutaan MTV3-kanavalla 19. päivänä 16.00–17.15. SuomiAreena-keskustelufoorumissa. Mukana Porissa ravintolalaiva Charlottalla muun muassa ministeri Juha Korkeaoja, veneilijä Hjallis Harkimo ja Luonnonsuojeluliiton Jaana Marttila.

Kansainvälinen valokuvauskilpailu Itämeren rannikolla käynnistyy ja jatkuu syyskuun lopulle. Kilpailu etsii uusia kuvia Itämeren luonnosta ja ihmisten elämästä. Lisätietoja www.ymparisto.fi ja www.diaidea.fi. tai Tero Pajukallio, p. 0400 799 585.PALAUTE   YHTEYSTIEDOT