ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Lokakuun kalenteri


Kuva: Jarkko Mäkineva/LKA

Pimeä aika pitenee. Etelä-Suomessa vuorokaudesta on pimeää kuun alussa yli yhdeksän tuntia ja kuun lopussa 12 tuntia. Pohjoisessa pimeä jakso on kuun lopussa jo pitempi kuin etelässä.

Täysikuu loistaa taivaalla 7.10. ja uusikuu on 22.10.

Saturnus erottuu paljain silmin. Se näkyy aamuyöllä itäkoillisessa. Saturnuksen renkaita voi tarkastella pienelläkin kaukoputkella.

Normaaliaikaan siirrytään 29. päivänä kello 4.00. Kelloja siirretään tunti taaksepäin.

Sadetta saadaan keskimäärin 40 milliä, joka on vähemmän kuin esimerkiksi heinä- ja elokuussa. Keskilämpötila pysyy etelässä vielä nollan yläpuolella, mutta Lapissa se laskee jo alle jäätymispisteen.

Ensilumi satoi jo Lapissa ja pian se sataa myös Keski-Suomessa.

Hiljaisuuden päivää vietetään Hiljan päivänä 8. lokakuuta.

Eläinten viikko on 4.10. päivänä. Suomen eläinsuojeluyhdistys ja Animalia haluavat kiinnittää huomion eläinten kohteluun ja arvostamiseen. Viikon tunnus on Liity joukkoon! Vaikutusmahdollisuudet eläinten suojelussa ovat joukkovoimassa aivan kuten luonnonsuojelussakin.

Lohikalat kutevat: merilohen kutu päättyy lokakuun lopulla, taimenen ja muikun kutu puolestaan alkaa.

Horrostavat eläimet etsiytyvät suojaan ja vajoavat talvihorrokseen. Joukkoon kuuluvat nisäkkäistä siili, koivuhiiri, tammihiiri ja lepakot, matelijoista kyy, rantakäärme, kangaskäärme, sisilisko ja vaskitsa sekä sammakkoeläimistä sammakko, viitasammakko, rupikonna, vesilisko ja rupilisko.

Piisamin metsästysaika alkaa, mutta missä ovat piisamit? Vielä muutama vuosikymmen sitten vuotuiset piisamisaaliit laskettiin sadoissa-tuhansissa, esimerkiksi 1981 saalis oli yli 300 000 piisamia. Nyt piisami on melkein kaikkialla harvinaisuus. Ihminen toi, mutta mikä vei piisamin?PALAUTE   YHTEYSTIEDOT