ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Marraskuun kalenteri


Mäyrä paneutuu näihin aikoihin talviunille. Kuva Hannu Hautala/LKA.

Kaamos alkaa: Vuorokauden pimeä aika pitenee Etelä-Suomessa 12 tunnista 14 tuntiin, pohjoisessa 12,5 tunnista 15 tuntiin. Etelässä pimeyttä syventää lumen puute.

Utsjoella aurinko käväisee horisontin yläpuolella viimeisen kerran 25.11. ja tulee näkyviin seuraavan kerran tammikuun 17. päivänä 2007.

Täysikuu on 5.11. ja uusikuu 21.11.

Planeetoista näkyy paljain silmin vain Saturnus, joka nousee ennen keskiyötä itäkoillisesta ja siirtyy aamua kohti etelään.

Rannikoiden lahdissa ja sisämaan sulissa sinnittee laulu- ja kyhmyjoutsenia, isokoskeloita, telkkiä ja nokikanoja.

Tilhiparvet kiertelevät helisten etsimässä pihlajanmarjoja. Siemensyöjälinnut liikkuvat peltojen reunoilla ja joutomailla.

Kuusen hyvä käpysato suosii oravia, käpylintuja, käpytikkoja, metsämyyriä ja metsähiiriä. Talvikuolleisuus laskee ja eläimet ovat lisääntymiskauden alkaessa hyväkuntoisia.

Karhut, mäyrät ja supikoirat vetäytyvät talviunille myös Suomen eteläosissa. Varastoidun rasvan ansiosta niiden ei tarvitse etsiä ruokaa talvella. Talviunilla olevat eläimet heräävät häirittyinä. Mäyrä ja supikoira heräilevät muutenkin muutaman viikon välein. Usein ne käväisevät tekemässä pienen lenkin talvehtimispaikan ympäristössä. Myös epätavallisen lämmin sää voi herättää ne.

Pohjavesien, jokien ja järvien pinta on selvästi tavallista alempana. Loppusyksyn ja talven sateiden pitäisi olla paljon keskimääräistä runsaampia, jotta 2007 alkukesällä uhkaava vesipula vältettäisiin.

Sisävedet kylmenevät ja jäätyvät pohjoisessa.

Muikku, siika ja taimen kutevat.

Teeri, pyy, metso, peltopyy, sepelkyyhky ja karhu ovat rauhoitettuja metsästykseltä marraskuun alusta lähtien. Näädän ja kärpän metsästys alkaa. Suden pyynti alkaa riistanhoitopiirin luvalla poronhoitoalueen eteläpuolella.PALAUTE   YHTEYSTIEDOT