ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 1/2007

Morsiamen ryöstö

Sipoon ja Helsingin kuntajakokiista on kuumentanut tunteita yli puoli vuotta. Kun viime kesänä ilmoille tärähti uutinen, että Helsingin herra havittelee naapurikuntaa omakseen, asia lähinnä huvitti. Siinähän isottelee.

Kun Sipoon rauhallisissa, maalaismaisissa maisemissa vuosi eteni syksyyn, kutsuhuudot Helsingin puolelta jatkuivat. Eikö se juutas ymmärrä, ettei kiinnosta! Sulhanen alkoi selvästi hermoilla ja kävi vielä uusimassa vihkilupansakin — varmuuden vuoksi.

Kun luonnonraikas, ainakin imagoltaan puhdas ja tervehenkinen morsian hylkää öykkäröivän, itsekkään ja ahneen sulhasen, ottaa sulhanen koko sukunsakin mukaan morsianta hakemaan. Tähän hommaan kelpaavat myös vähän kaukaisemmat sukulaiset, jotka asustavat vaikka Nurmijärvellä tai Torniossa.

Kaikki olisi valmiina; suunnitelmat, rahoitukset ja vihkipaikkakin. Vain morsian puuttuu. Morsian ryöstetään vanhan perinteen mukaan vasta, kun on sanottu ”tahdon” — ei ennen.

Helsingin idea metropolista on ainutlaatuinen. Se muistuttaa hölmöläisten peitonjatkoa; gryndataan taas uusi kertakäyttölähiö houkuttelemaan nyt naapurikuntiin muuttavia lapsiperheitä. Samaan aikaan Helsingin vanhoissa lähiöissä, joissa yhdyskuntarakenne on jo valmiina, lakkautetaan kouluja ja päiväkoteja, kun täydennys- ja eheytysrakentamista ei tehdä. Peitonhelma rispaantuu, vaikka sen pitäisi uudistua.

Metropolin idea on laadussa ja tiheydessä, ei laajuudessa. Tiiviimpi metropoli olisi myös taloudellisesti ja ekologisesti kestävin vaihtoehto. Helsinki ei halua tiivistää omaa kaupunkirakennettaan, vaikka tilaa on asuttaa nykyisillekin kaupungin sisällä oleville maille vielä satojatuhansia uusia helsinkiläisiä.

Muutin Helsingistä Sipooseen seitsemän vuotta sitten. Olen juurtunut hyvin sen viihtyisään ja yhteisömäiseen ilmapiiriin: tämä on juuri sitä mitä lapsiperheen äitinä kaipasin. Selvitysmiehen tekosten jäljiltä Helsinki olisi haukkaamassa kotikunnastani 30 neliökilometriä, jolle se aikoo lähiöittää 20 000 asukasta. Tämä tynkäyttäisi Sipoon talouden, tulevaisuuden ja tuhoaisi olemassaolevan yhdyskunnan tasapainon. Taloustutkimuksen selvityksen mukaan 89 prosenttia meistä vastustaa kuntarajan siirtoa. Kansanäänestys asiasta pidetään helmikuussa: taistelu paremman elämänlaadun, eheän ja monimuotoisen pääkaupunkiseudun puolesta jatkuu.

Tilanne on kuin ajalta ennen oikeusvaltiota: sulhanen seisoo oven takana. Morsian etsii kuumeisesti ulospääsyä. Morsian eläisi mieluiten sinkkuna, tai susiparina, eivätkä oven takana seisovan sulhasen itsekkäät aikeet kiinnosta. Mikä hirveä pakkoavioliitto tästä tulisikaan.

Teksti: Johanna MehtolaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT