ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Arjen ekovinkki

Pyykit narulle

Lukijamme Anneli Paananen Helsingistä ansaitsi Suomen Luonnon vuosikerran tammikuun ekovinkillään. Hän kirjoittaa pyykin kuivauksesta: ”Asun kerrostalossa, jossa on pesutupa ja siellä kuivausrumpu sekä kuivauskaappi. Käytän harvoin näitä sähköä kuluttavia pyykinkuivauslaitteita, sillä pyykkieni kuivauksella ei ole kovaa kiirettä. Toisin on usein perheissä, joissa on pieniä lapsia ja kertyy paljon vaippa- ja vaatepyykkiä.

On ihanaa antaa pyykkien kuivua ulkona tai ullakolla narulla. Pyykkeihin tarttuu raikas ulkoilman tuoksu. Ehkä aika harva nuoremmista tietää, että pakkanenkin kuivattaa ja ennen vanhaan näki talvella paljon pyykkejä ulkona kuivumassa.”

Lähetä ekovinkkisi sähköpostitse johanna.mehtola@sll.fi tai osoitteeseen Suomen Luonto, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki. Kuoreen sana Ekovinkki. Mukaan yhteystiedot, sillä palkitsemme kuukauden parhaan vinkin Suomen Luonnon vuosikerralla!

Tiesitkö, että
- pyykin kuivaus koneellisesti kuluttaa enemmän energiaa kuin sen peseminen, joten kuivaustavalla on väliä. Jos rumpukuivausta on välttämätöntä käyttää, on tärkeää, että pestyn pyykin jäännöskosteus linkouksen jälkeen on mahdollisimman alhainen. Myös korkea huonelämpötila hidastaa rumpukuivausta ja lisää sähkönkulutusta.

- kuivausrumpu kuluttaa sähköä noin 4,0 kWh/kuivauskerta. Jos pyykit kuivaa joka päivä kuivausrummulla, se maksaa noin 10,70 euroa kuukaudessa.

- viisikiloisen pyykkikasan huoneilmassa kuivattaminen kuluttaa energiaa noin 2,5 kWh/kuivauskerta ja kestää 12–16 tuntia. Jos pyykkejä kuivaa ulkona tai muussa lämmittämättömässä tilassa, ei energiaa kulu lainkaan. Kuivausaika taas riippuu säästä.

- pyykinpesukone kuluttaa sähköä keskimäärin 1,0 kWh/pesukerta. Jos pyykkikone jyllää joka päivä, tulee pyykinpesu maksamaan noin 2,70 euroa kuukaudessa.

Lisätietoja: www.martat.fi,
www.helsinginenergia.fi
www.motiva.fiPALAUTE   YHTEYSTIEDOT