ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Tammikuun kalenteri


Kuva: Gösta Sundman

Made
”Mikkää ei oo nii hyvvee ko matteen miähnä”, sanoi isoisä. Tarkoitti mateen mätiä. Made aloittaa kutunsa alkuvuodesta, mikä on kalastajille riemukas asia. Made on suosituimpia saaliskalojamme. Esimerkiksi 2004 saalis oli 1 300 000 kiloa.

Made kasvaa melko isoksi; 2005 saatu Suomen suurin yksilö painoi 6,7 kiloa. Se vedettiin Kemijärveltä pilkillä.
Madetta tavataan koko maassa. Sen kalastus ajoittuu lähes yksinomaan talveen. Kesällä mateet saavat liikuskella rauhassa pohjamutien tuntumassa.

Myrsky
Tammikuu on yksi kolmesta tilastollisesti tuulisimmasta kuukaudesta. Kaksi muuta ovat marraskuu ja joulukuu.

Tuulisena tammikuun päivänä, jos aurinko vielä sattuu paistamaan, kannattaa hakeutua jollekin syrjäiselle rannalle. Omituista kyllä, myrskyä katsellessa mieli usein lepää. Kunhan on turvallisesti rannalla. Ja kunhan ei satu asumaan alavalla rannikkoseudulla, missä talvimyrskyt tekevät joskus vakavia tuhoja.

Ilmastonmuutoksen myötä lämpiävän ilmakehän ennustetaan tarjoavan enemmän energiaa myrskyjen käyttövoimaksi ja lisäävän muun muassa talvimyrskyjä, erityisesti Länsi- ja Keski-Euroopassa, mutta myös meillä.

Vuoden nuori lintuharrastaja
”Tammikuussa on aina yhtä mukavaa se, kun saa aloittaa vuodenpinnojen keräämisen. Yritän löytää ensimmäisenä päivänä mahdollisimman paljon lajeja. Tavallisimpienkin lintujen näkeminen tuottaa silloin lintuharrastajalle suurta iloa”, sanoo BirdLife Suomen valitsema Vuoden nuori lintuharrastaja Markus Lampinen (17) Turusta.

”Kaiken kaikkiaan tammikuu merkitsee puhtaalta pöydältä aloittamista, leppoisaa retkeilyä. On aikaa omaksua uutta määritystietoa.”
”Myös lintujen ruokinta on monille tärkeä osa tammikuista harrastusta.”

Teksti: Juha Kauppinen
Kuvat: Gösta SundmanPALAUTE   YHTEYSTIEDOT