ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Arjen ekovinkki

Hedelmäpussi valoverhosta

Heli Tapaninen Jyväskylästä voitti helmikuun ekovinkeillään Suomen Luonnon vuosikerran. Heli lähetti pari ekovinkkiä, jotka ovat olleet hänen nelihenkisessä perheessään käytössä jo vuosia:

”Ensinnäkin pesemme pakastepussit käytön jälkeen, ja siten niitä voi käyttää monta kertaa. Ei tietenkään sellaisia, joissa on ollut jotain rasvaista kuten munkkeja tai muuten huonosti puhdistuvaa, mutta sellaisethan kannattaa jo alun perinkin laittaa käytettyihin pusseihin. Isot viiden litran pussit voi lopuksi hyödyntää roskapusseina.”

”Toiseksi käytämme hedelmiä ostaessamme valoverhokankaasta ommeltuja, erikokoisia pusseja, joiden kiristysnyöreinä on parittomia kengännauhoja ja (matonkuteiksi leikattujen) vaatteiden nyörejä. Samat pussit käyvät pesupusseiksi aroille vaatteille ja tulevat samalla puhtaiksi. Hintalaput pysyvät niissä kohtuullisesti, mutta eihän niiden tarvitse pysyä kuin kassalle asti. Tyttäremme muutti omaan talouteensa vuoden vaihteessa ja halusi aivan ehdottomasti itselleen myös näitä pusseja.”


Lähetä ekovinkkisi sähköpostitse johanna.mehtola@sll.fi tai osoitteeseen Suomen Luonto, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki. Kuoreen sana Ekovinkki. Mukaan yhteystiedot, sillä palkitsemme kuukauden parhaan vinkin Suomen Luonnon vuosikerralla!

Tiesitkö, että
- Suomessa syntyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa tonnia sekalaista talousjätettä, josta hyödynnetään noin 310 000 tonnia (25 %).
- Suomessa syntyy pakkausjätettä vuosittain noin 450 000 tonnia. Suomalainen tuottaa 85 kiloa pakkausjätettä vuodessa ja Euroopan unionin asukas keskimäärin 170 kiloa vuodessa.
- pakkausjätteestä neljännes on muovia. Jokainen suomalainen tuottaa vuodessa 18 kiloa muovijätettä.
- muoveista 40 prosenttia käytetään pakkausmateriaaleiksi.
- jos jokainen suomalainen käyttäisi yhden muovipussin viikossa, siitä kertyisi vuodessa noin 5,4 miljoonaa kiloa muovijätettä.
- kankainen hedelmäpussi on helppo tehdä; ohjeita saa osoitteista www.kierratyskeskus.fi/pdf/kierhurmiossa.pdf (sivu 15), www.helsinki.fi/jarj/symbioosi/kierratys/vahentaminen.html.

Teksti: Johanna Mehtola
Kuvat: Hannu TapaninenPALAUTE   YHTEYSTIEDOT