ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 3/2007

Syvä yksimielisyys

Mitä aikaa on tämä jolloin puhe puista on melkein rikos, koska silloin vaietaan niin monista rikoksista?

Katkelma Bertolt Brechtin runosta on jälleen ajankohtainen. Päämme päällä leijuu synkkä pilvi: ilmastonmuutos. Siitä on rummutettava, jotta jokin liikahtaisi. Ja mikäs on puhuessa, kun takana on koko kansan tuki.

Äskettäin ilmestynyt Ajatuspaja e2:n julkaisema raportti Onpa ilmoja pidellytó Ilmastonmuutos ja kansalainen osoittaa, että asia yhdistää suomalaisia.

Olemme yli puoluerajojen yksimielisiä siitä, että ilmastonmuutos on totta, siihen on suhtauduttava vakavasti ja asialle on tehtävä jotakin. Tunnistamme myös syylliset, jotka ovat ensisijaisesti teollisuus, liikenne ja energiantuotanto.

Kohta on eduskuntavaalit, mutta missä luuraavat vaaliteemat: joukkoliikenne ilmaiseksi, kaupunkien keskustat autottomiksi, energiankulutus puolitettava...
Aika tuntuisi olevan kypsä moisille rajoitteille.

Ihmiset tietävät mitä on odotettavissa. Suuri muutos vie meiltä raikkaan talven ja leppeän kesän, osa eliölajeista katoaa, jäätiköt sulavat, merenpinta nousee ja kaikenlaiset ääri-ilmiöt yleistyvät. Luonnonmullistusten lisäksi yhteiskunnallisten konfliktien arvellaan yleistyvän. Kun tuottava maa-ala vähenee, syntyy repiviä riitoja ruuasta ja vedestä.

Enemmistön mielestä peli ei kuitenkaan ole menetetty, vaan kielteistä kehitystä voidaan vähintään hidastaa.
Ensisijaisina pidetään kansainvälisiä toimia. Avainasemassa ovat ylikansoittuneiden maiden kuten Kiinan ja Intian ratkaisut sekä toisaalta vauraiden teollisuusmaiden kuten Yhdysvaltojen esimerkki päästöjen rajoittamisessa ja uuden tekniikan käyttöönotossa. Yhdeksän kymmenestä kansalaisesta on sitä mieltä, että päävastuu ilmastonmuutoksen torjunnasta on rikkailla teollisuusmailla, koska ne tuottavat suurimman osan kasvihuonekaasupäästöistä.

Myös omilla teoilla on merkitystä, ja ihmisillä on myös halua toimia. Keinoina mainitaan ympäristöystävälliset tuotteet, autoilun vähentäminen ja joukkoliikenteen suosiminen, kierrättäminen, liikkuminen jalan tai polkupyörällä sekä jätteiden lajittelu.
Suomalaiset ovat tiedostaneet ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset ja haluavat, että hillitseviin toimiin ryhdytään heti. Uskaltaakohan mikään puolue julistaa, että taloudellinen kasvu on tullut matkansa päähän ja kulutusta on ryhdyttävä kiireesti alentamaan?

Teksti: Alice KarlssonPALAUTE   YHTEYSTIEDOT