ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Arjen ekovinkki

Pesupähkinät
Maire Puikko
Ivalosta sai pesupähkinävinkillään Suomen Luonnon vuosikerran. ”Olen käyttänyt pesupähkinöitä tekstiilienpesussa sekä astianpesussa ja hämmästyin, kuinka pinttyneet kahvitahratkin lähtivät valkoisesta liinasta pois.

Himalajalla jo vuosisatoja käytössä olleet pesupähkinät ovat luonnonystävän valinta. Pesupähkinäpuun pähkinät pesevät sisältämänsä saponiinin ansiosta puhtaaksi ilman muita pesuaineita.

Valkopyykkiin voi laittaa mukaan luonnonvalkaisuainetta kuten soodaa tai leivinjauhetta. Myös muun muassa koivun lehdissä on saponiineja ja niitä voi käyttää pesuaineena: laitetaan koivun lehtiä muovipussiin vähään veteen ja puristellaan pussia niin, että saponiini erittyy veteen. Siinä on valmista pesuaineliuosta.

Pesupähkinät ovat puhdas luonnontuote ja energiaa säästyy maailman mitassa, koska niitä ei tarvitse prosessoida mitenkään. Keräämisvaihe työllistää maailman köyhimpiä ihmisiä Intiassa, ja elanto saadaan metsistä pitämällä niistä huolta. Pesuvedet eivät ole enää ympäristöhaitta ja pähkinät voi käytön jälkeen kompostoida.”

Lähetä ekovinkkisi sähköpostitse osoitteeseen johanna.mehtola@sll.fi tai osoitteeseen Suomen Luonto, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki. Kuoreen sana Ekovinkki. Mukaan yhteystiedot, sillä palkitsemme kuukauden parhaan vinkin Suomen Luonnon vuosikerralla.

Tiesitkö, että
- Neljä pesupähkinän kuoren puolikasta pesee pari koneellista (3–5 kiloa) normaalilikaista pyykkiä.
- pesupähkinöitä voidaan käyttää kaikissa lämpötiloissa. Niillä voi pestä myös herkkiä materiaaleja, kuten villaa. Ne sopivat käsinpesuunkin. Pähkinät ovat tuoksuttomia.
- 500 gramman pussillisella pesupähkinöitä pesee noin 100 koneellista pyykkiä. Pussi maksaa noin 10 euroa.
- tavallisissa pyykinpesuaineissa on noin 20 eri ainesosaa. Tensidit irrottavat rasvalikaa, zeoliitti ja fosfaatti pehmentävät vettä. Emäkset pilkkovat likaa ja valkaisuaineet poistavat tahroja ja valkaisevat.
- pyykinpesuaineiden sisältämät hajusteet, väriaineet ja optiset kirkasteet ovat pesutuloksen kannalta turhia.
- pesukone kuluttaa saman määrän energiaa ja vettä riippumatta siitä kuinka täynnä kone on. On tärkeää pestä aina täysiä koneellisia; kun pesurummun yläosaan jää kämmenen mentävä tila, pesukone on täysi.
Lisätietoja:www.maaemo.fi

Teksti: Johanna Mehtola
Kuvat: MaaemoPALAUTE   YHTEYSTIEDOT