ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Ekovinkki: Vaihda energiansäästö-lamppuun

Liisa Ojala Turusta innostui Australian ympäristöministerin ilmoituksesta, että maa korvaa hehkulamput loistelampuilla vuoteen 2010 mennessä. ”Uutisen innoittamina vaihdoimme viimeisetkin hehkulamput energiansäästölamppuihin. Aiomme suositella tätä myös tuttavillemme”, Ojala kertoo.

Lähetä ekovinkkisi sähköpostitse osoitteeseen johanna.mehtola@sll.fi tai osoitteeseen Suomen Luonto, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki. Kuoreen sana Ekovinkki. Mukaan yhteystiedot, sillä palkitsemme kuukauden parhaan vinkin Suomen Luonnon vuosikerralla.

Tiesitkö, että
- hehkulamppu keksittiin 125 vuotta sitten.
- jos hankit viiden 60 watin hehkualmpun tilalle 11 watin energiansäästölamput ja poltat niitä keskimäärin kaksi tuntia päivässä vuoden ajan, säästyy sähköä 175 kilowattituntia vuodessa. Se merkitsee noin 20 euron säästöä vuodessa ja 35 kiloa vähemmän hiilidioksidipäästöjä.
- energiansäästölampun käyttöikä on vähintään kuusi kertaa ja joidenkin mallien jopa 15 kertaa pidempi kuin tavallisen hehkulampun.
- kotitalouksille suunnatuilla energiansäästölampuilla on energiamerkintä, jossa A on paras ja G huonoin. Lamput palavat merkistä riippuen 6000–15 000 tuntia.
- käytöstä poistetut energiansäästölamput pitää lajitella ongelmajätteisiin. Ne sisältävät elohopeaa, joka pitää ottaa talteen ennen lampun lopullista hävittämistä.
- suomalaisissa kodeissa on keskimäärin
23,5 valaistuspistettä. Kotitalouksien valaistukseen kuluu sähköä yli
600 gigawattituntia vuodessa, noin
18 prosenttia taloussähkön kulutuksesta.
- kotien valaistussähköstä yli
80 prosenttia kuluu hehkulampuissa.
Lisätietoja: www.motiva.fi, www.tts.fi.

Teksti: Johanna MehtolaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT