ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Huhtikuun kalenteri

Kyyt heräävät
Kuopion yliopiston ylioppilaskunta KYY on päättänyt ruveta parantamaan kyyn mainetta.
”Huhtikuussa vietetään kyyn heräämisen päivää. Viime vuonna jaoimme apurahoja kyyn aseman parantamiseen. Nyt palkitsemme hankkeista parhaat”, kertoo Kaisa Kinnunen KYY:stä.
Pihapiirissä häiritsevät kyyt voi pitää loitolla ajamalla heinikon lyhyeksi ja pitämällä ääntä. Käärmeinfoa herpetologisen yhdistyksen sivuilla: www.herpetomania.fi.
Juha Kauppinen


Merikotkat muuttavat
Huhtikuussa kannattaa tähytä taivaalle; voi nähdä muuttavia merikotkia. Rannikoilla talvehtineet vanhat merikotkat lähtivät kevätmuutolle kohti Lappia ja Venäjän Karjalaa jo helmikuun puolivälissä. Huhtikuun aikana niille tekevät seuraa nuoremmat, pesimättömät kotkat. Nuoria voi nähdä matkaa taittamassa pitkälle toukokuuhun.
Mahdollisuudet merikotkien näkemiselle ovat paremmat kuin koskaan. Kanta on kasvanut koko ajan. Suomen läpi muuttaa jo satoja yksilöitä. Vainon vähennyttyä merikotkat suhtautuvat myös entistä luottavaisemmin ihmiseen.
Dick Forsman


Parveke kukkimaan!
”Siemeniä ei kannata istuttaa parvekkeelle vielä. Kasvit lakkaavat kasvamasta, jos lämpötila laskee alle viiden asteen”, opastaa Mervi Lehmusoksa. ”Paitsi sipulikasvit. Niitä voi laittaa jo syksyllä 10–15 litran ruukkuun kolmeen tasoon: syvimmälle tulppaanit, sitten helmililjat ja päällimmäiseksi lumikellot. Kukat nousevat sitten keväällä vuoron perään. Dahlioiden ja vuokkojen sipulit voi laittaa kasvamaan vielä keväälläkin.”
“Huhtikuussa parasta on tumman ja vaalean dramatiikka. Asun puiston laidalla, missä sitä on hyvä tarkkailla.”
Juha Kauppinen
Mervi Lehmusoksa, Anna Maria Mäki & Esko Kuokkanen: Puutarha parvekkeella (Teos)PALAUTE   YHTEYSTIEDOT