ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Kalenteri


Kuva: Jouko Veikkolainen

Sinivuokko ei ole aina sininen

Toukokuu on vuokkojen aikaa. Kukinta alkaa sinivuokoista ja kangasvuokoista. Pisimpään jaksavat kukkia valko- ja keltavuokot, joita näkee vielä kesäkuussakin.
Sinivuokoilla on melko paljon värimuuntelua. Yleisimmin näkee valkoisia sinivuokkoja, mutta niitä on myös punaisia ja vaalearaitaisia. Valkovuokon yleisin värimuunnos on punertava. Kasvitieteilijä Seppo Vuokko on nähnyt jopa vaaleansinisiä valkovuokkoja.
”Värivirhe johtuu antosyaanituotannon häiriintymisestä, ja se on periytyvä. Kerran valkoinen sinivuokko on aina valkoinen.”


Kyhmyjoutsen häviää laulujoutsenelle

Luontokuvaaja Arto Juvonen näki retkeilyalueellaan Pernajalla laulujoutsenten ja kyhmyjoutsenen taistelun. Kahakka alkoi 18.23 ja jo 18.34 kyhmyjoutsen kellui lahdella koivet oikosenaan.
”Kyhmyjoutsen näytti ottavan iskuja panematta juuri lainkaan vastaan. Laulujoutsenpari toimi lisäksi yhdessä, mutta kyhmyjoutsenen puoliso ei kyennyt auttamaan kumppaniaan”, Juvonen kertoo.
Onko maamme alkuperäinen joutsen syrjäyttämässä tulokkaan? Kuvaajan mukaan näyttäisi siltä. ”Esimerkiksi Pernajanlahdella pesii joutsenia ainakin neljällä paikalla, ja jokaiselta niistä kyhmyjoutsenet on ensin häädetty.”


Vuoden pyöräilijä tahkoaa kisoihin

Toukokuu on YleX Aamun toimittajalle Mikko ”Peltsi” Peltolalle harjoittelukuukausi. Silloin hän ryhtyy treenaamaan kesän pyöräilykisoihin, joista tärkein on Nilsiän Tahkon maastopyörämaraton heinäkuun alussa. Siellä pitää jaksaa polkea 60 kilometriä luonnossa.
Suomi pyöräilee -yhteistyötoimikunta valitsi Peltsin Vuoden pyöräilijäksi. Titteli napsahti oikealle miehelle. ”Olen jauhanut ohjelmissani pyöräilystä ja kypärän käytöstä, ja viime vuonna olin mukana YleX:n ja Liikenneturvan yhteisessä Pelasta kallonen -kampanjassa.”
”Kunto nousee tekemällä pitkiä, alkuun rauhallisia lenkkejä ja syömällä terveellisesti”, Peltsi neuvoo.

Teksti: Alice Karlsson
Kuvat: Jouko VeikkolainenPALAUTE   YHTEYSTIEDOT