ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Arjen ekovinkki: Kompostikäymälä on helppohoitoinen

Ulla Lehtonen Virroilta lähetti toukokuun Ekovinkin, jolla hän voitti Suomen Luonnon vuosikerran: ”Harmittelen jatkuvasti, miksi kompostikäymälät eivät yleisty Suomessa. Omatekoinen kompostikäymälämme on nyt toiminut vuodesta 1982 saakka ja on parasta ekoasumisessamme. Maatuvan, terveen jätteen pudottelen talomme alakerran multioon, kaiken jätteen lajittelen, jotain käytän lämmitykseen ja vain muutaman kerran vuodessa käytän kaatopaikkaa. Jätehuolto on ekotalossa vaivatonta. Kompostointia ja kompostikäymälöitä on turha pelätä. Ne toimivat ja tulevat hoidetuksi ilman miestäkin.”

Lähetä ekovinkkisi sähköpostitse johanna.mehtola@sll.fi tai osoitteeseen Suomen Luonto, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki. Kuoreen sana Ekovinkki. Palkitsemme kuukauden parhaan vinkin Suomen Luonnon vuosikerralla!


Tiesitkö, että
- mökkihuussi on helppo muuttaa kuivakäymäläksi.
- kuivakäymälän rakentaminen sisälle ei vaadi erillistä lupaa, kun se tehdään uudisrakentamisen yhteydessä.
- jos suunnittelee vanhan rakennuksen remonttia ja sinne kuivakäymälää, kannattaa kysyä kunnan rakennustarkastajan kantaa.
nsijoita huussi tarpeeksi kauas vesistöstä, naapurin rajasta ja kaivosta.
- huussin maalaaminen sisältä siniseksi karkottaa kärpäsiä.
- kuivike estää hajuhaitat ja käynnistää kompostoitumisen. Kuivikkeeksi käyvät kuivat lehdet, oksasilppu ja kutterinpuru.
- kiinteän ulosteen ja virtsan seosta tulee kompostoida vähintään vuosi ennen käyttöä. Parhaiten seos soveltuu viljapelloille ja koristekasvien ravinteeksi.
- vesivessa kuluttaa noin 40 litraa vettä henkeä kohden vuorokaudessa.
nasianmukainen kuivasanitaatio ehkäisee sairauksia ja kuolemia varsinkin kehitysmaissa.
- voit ryhtyä kehitysmaiden Huussikummiksi antamalla lahjoituksen Suomen Huussi-seuralle. Seura antaa terveystietoa ja rakentaa käymälöitä yleisiin kohteisiin kuten kouluille.

Lisätietoja:
www.huussi.net
www.kuluttajavirasto.fi
www.kopli.fi
www.pikkuvihrea.fi

Teksti: Johanna MehtolaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT