ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Heinäkuun kalenteri


Kuva: Ismo Pekkarinen/Kuvaliiteri

Uidako vai ei?
Helsingin Hietaniemen ja Munkkiniemen uimarannoilla mitataan veden sinileväpitoisuutta ja lämpötilaa kolmesti päivässä. Tulokset ilmaantuvat mittarit asentaneen yrityksen nettisivuille reaaliajassa. Niin kauan kuin sinilevämäärä pysyttelee taulukon vihreällä alueella, uiminen on turvallista, keltaisella voi jo ruveta harkitsemaan, mutta punaisella kannattaa pysyä maalla.
Antti Lindfors Luode Consulting Oy:stä toivoo, että laitteet yleistyisivät uimarannoilla. ”Mittari on puolueeton tarkkailija, eikä se vaadi sunnuntailisiä.”
Laura Suhonen

Mittaustulokset:http://195.197.230.10/hki


Mökkiläinenkin voi vaikuttaa
Rannikkovesien kuormitus kasvaa, kun kymmenettuhannet mökkiläiset asettuvat saaristoon ja rannikolle lomanviettoon. Levät hyödyntävät ravinteet välittömästi. Yhden ihmisen päivittäiset puhdistamattomat käymälävedet lisäävät leväkasvua kilolla. Mökkiläisen vesiensuojeluniksit ovat kompostikäymälä, pesuvesien ohjaaminen maalle ja septitankkien asianmukainen tyhjennys.


Katiskan paikalla on väliä
Kuusankoskelainen Urpo Ek havaitsi juhannuksen alla Vuohijärven Kalsonlahdella katiskaan joutuneen joutsenenpoikasen.
Katiska oli vedessä vain puolittain, ja sen avoinna oleva nielu oli ohjannut poikasen suoraan satimeen.
Ek vapautti pienokaisen mutta sai samalla hätääntyneet emot suunniltaan. Ne yrittivät sähisten, valehyökkäyksiä tehden ja siipiään läiskytellen häätää pelastajan tiehensä.
Katiskaa ei pidä jättää veteen puolittain näkyviin. Jos se on välttämätöntä, on veden yläpuolinen osa nielusta painettava kiinni. Ilman Ekin valppautta olisi tämäkin tapaus päättynyt kehnosti.
Lassi KujalaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT