ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Hirvikärpänen levittäytyy

Hirvikärpäsiä on jo poronhoitoalueen rajalla

Yli 200 metsästäjää ja muuta luonnossa liikkujaa keräsi noin 10 000 hirvikärpäsen koteloa usean eri yliopiston yhteistä hirvikärpästutkimusta varten.
Koteloiden iso määrä oli tutkijoille yllätys, vaikka toisaalta 10 000 hirvikärpästä voi löytyä yhdestä ainoasta hirvestä.

Hirvikärpäset ovat saavuttaneet poronhoitoalueen etelärajan. Tutkimushankkeessa selvitetäänkin muun muassa, miten hirvikärpänen vaikuttaa poroihin ja niiden hyvinvointiin. Hirvikärpästen ennustetaan menestyvän porossa, koska ne viihtyvät poron villissä sukulaisessa metsäpeurassakin.

Hirvikärpänen pörähti 1960-luvulla Kaakkois-Suomeen Venäjältä. Se jälkeen laji on levinnyt muutaman kymmenen kilometrin vuosivauhdilla kohti länttä ja pohjoista. Kärpäsestä on tullut 40 vuodessa hirvieläinten ja metsäluonnon käyttäjien merkittävä riesa.

Heikkoina lentäjinä hirvikärpäset leviävät hitaasti omin avuin. Hirven tai metsäkauriin mukana ne voivat kuitenkin salamatkustaa kymmeniä kilometrejä synnyinalueensa ulkopuolelle.

Hirvien suuri tiheys ja runsastuvat metsäkauriskannat edistävät hirvikärpästen leviämistä. Mutta mitä tapahtuu, jos hirvikärpänen valloittaa poronhoitoalueen ja saavuttaa sen yli 200 000 poroa?

Teksti: Juha ValstePALAUTE   YHTEYSTIEDOT