ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Geenimuunnellun rehun tuonti johtamassa boikotteihin


Geenimuunnellun ruuan vastustajat osoittivat mieltä Forssassa elokuussa.

Luonnonsuojeluliitto kehottaa boikotoimaan sianlihaa ja makkaroita, joiden tuotannossa on käytetty geenimuunneltuja ainesosia.
LSO Foods aloitti heinäkuussa muuntogeenisen (gmo) soijan maahantuonnin ja käytön sianrehuissa, ja Atria suunnittelee samaa. LSO toimittaa lihaa HK ruokatalolle ja Järvi-Suomen Portille.

Muuntogeenisen rehun käyttöä perustellaan taloudellisella kilpailulla. Gmo-rehu on halvempaa ja sitä on enemmän markkinoilla.
Luonnonsuojeluliitto vaatii gmo-merkintöjä pakollisiksi ruokapakkauksiin. Tällä hetkellä pakkauksissa ei kerrota, onko ruoka tuotettu geenimuunnellulla rehulla. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK kannattaa vapaaehtoista merkintää muuntogeenien käytöstä tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Keväällä EU:n komissiolle luovutettiin miljoonan ihmisen vetoomus lihan merkitsemisestä.

Geenimuunneltuja kasveja on viljelty Pohjois-Amerikassa jo kymmenen vuotta, mutta niiden turvallisuudesta ei ole selkeää näyttöä, sillä seurantatutkimukset puuttuvat. Kuluttajat ovat siten joutumassa geeniruoan koekaniineiksi.

”Tieteellinen tieto geenimuunnellun rehun vaikutuksista niitä syöviin eläimiin on aivan yhtä mitätön kuin tiedot gmo-ruuan vaikutuksista ihmisiin. Pelkästään tutkimusten vähyys riittää perusteeksi olla käyttämättä gmo-soijaa”, sanoi Gmo-vapaa Suomi -kampanjan vetäjä, agrologi Hannes Tuohiniitty mielenosoituksessa elokuussa. Gmo-vapaa Suomi -kampanja ja Kansalaisten Bioturvayhdistys järjestivät Forssassa mielenosoituksen geenimuunnellun rehun käyttöä vastaan.
MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborg on todennut (HS 8.8.2007), että ”en käyttäisi kotitilallani gmo-rehua, koska sen pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole riittävästi tutkittu”.

Tähän asti suomalainen liha on ollut gmo-puhdasta. ”Geenimuunneltuja ainesosia sisältävän rehun maahantuonti saastuttaa tarpeettomasti Suomen maataloutta”, Luonnonsuojeluliiton gmo-asiantuntija Liisa Kuusipalo arvioi.

Suomen luonnonsuojeluliitto suosittelee luomulihaa, jonka ostaja voi olla varma siitä, ettei geenimuunneltuja ainesosia ole käytetty.

Lista HK ruokatalon ja Järvi-Suomen Portin sianlihaa sisältävistä tuotteista löytyy www-sivuilta
gmovapaa.fi/fi/gm-rehuboikotti . Sivuilla www.gmovapaa.fi/fi/rekisteri yrittäjät, tuottajat ja yhteisöt voivat julistautua gmo-vapaiksi.

Teksti: Ritva KupariPALAUTE   YHTEYSTIEDOT