ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 11/2007

Lammas on uusi lehmä

Filosofi Karl Marxia on sanottu mursun näköiseksi. Entä jos hän olisi oikeasti ollut mursu? Karl-mursu olisi tietysti puuttunut lajien väliseen epätasa-arvoon. Ketkä olisivat faunan porvareita, jos vallan mittarina käytettäisiin medianäkyvyyttä?
Kauhuelokuvissa loistavat tietysti pedot, niin kuin tässä lehdessä oleva juttu osoittaa. Eläinten Martti Suosalo on kuitenkin koira, joka vipeltää Internet Movie Databasen mukaan peräti 3226 elokuvassa tai tv-sarjassa. Myös kissa on linssilude 1279 roolillaan. Lemmikkejä ei tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa muistakaan populaarikulttuurin tuotteista siitä pitävät Karviset, Ressut ja kumppanit huolen.

Eläimistön julkkiksia on myös lehmä, joka sulostuttaa yli 200 elokuvaa ja lukuisia mainoksia. Elikko tanssii typerästi soittoäänen tahdissa, leikkii karjakon kanssa piilosta ja keikistelee villit rillit päässä vanukaspurkin kannessa. Muutama vuosi sitten ammu piti ängetä jokaiseen Hollywoodin kreisikomediaan tavalla tai toisella.
Juuri nyt pinnalla potkii lammas. Mediaseksikäs määkijä on ottanut lehmän paikan muotiotuksena. Uusseelantilaisessa Black Sheep -elokuvassa söpöt villakasat alkavat vaania ihmisiä ja yksi pedoista muuttuu hirvittäväksi ihmislampaaksi! Sveitsin äärioikeistopuolue SVP voitti juuri parlamenttivaalit mustan lampaan voimin, valkoinen karitsa myy pehmeitä selluloosatuotteita ja Facebookissa voi heittää kaveria lampaalla.
Ankan uutisoiminen tässä yhteydessä ei olisi ankka. Keltaiseen kumilintuun törmää internetissä jo kuin Akuun ikään. Kapineesta on tullut nörteille jonkinlainen väline paeta pahaa bittimaailmaa lapsuuden lämpöiseen kylpyammeeseen. Ankka on kuuma peruna myös harrastuksessani. Perinteisesti suurin osa sulkapalloista on tehty hanhensulista. Nyt kun kiinalaiset muuttavat kaupunkeihin ja lintuinfluenssan takia lintuja on haudattu sulkineen kaikkineen, hanhista on tullut pula. Varahanheksi on kelpuutettu ankka, jonka sulista tehty pallo lentää ainakin minun makuuni liian nopeasti.
Yksi eläimistön Martina Aitolehdistä on rapu. Joka elokuu saksiniekka vilistää kaikissa Suomen lehdissä, vaikka vain harva oikeasti käy rapuillallisilla. Kaikki pönötys kiteytyy sähköiseen muovirapuun, joka laulaa ruotsalaisia juomalauluja. Helan går!

Ketkä sitten ovat faunan proletaareja? Niitä ovat luonnollisesti harvinaiset lajit, mutta myös vähiten inhimilliset lajit. Mitä selvemmin eläimellä on naama, sen varmemmin se noteerataan ja viihteellistetään.
Eläimiä käytetään populaarikulttuurissa, koska ne ovat joko söpöjä tai kauhistuttavia.
Jotkut lajit sen sijaan ovat aika yhdentekeviä. Mainitaan nyt vaikka kontiainen. Se ei ole paljon mediassa mellastanut, vaikka on saanut uuden nimenkin. Kaikki maailman kontiaiset, yhtykää!

Teksti: Juha HonkonenPALAUTE   YHTEYSTIEDOT