ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Arjen ekovinkki: Suosi kotimehuja


Kuva: Juhani Seppovaara/Kuvaliiteri

Maiju Räsänen Hämeenlinnasta voitti marraskuun Ekovinkillä Suomen Luonnon vuosikerran:
”Pullovedet ovat tunnettu kauhistus, mutta myös monet muut juomat ovat käytännössä pelkkää vettä, jota sentään tulee johtoja pitkin suoraan kotiinkin. Appelsiinimehulitra on ollut monessa paikassa esimerkkinä järjettömästä luonnonvarojen kulutuksesta.
Kotona valmistettavia juomia on vaikka kuinka paljon, ja näin kauppakassin saa paljon kevyemmäksi, pakkausroskavuoren pienemmäksi ja ehkä jopa rahaakin säästyy.
Tiivistemehujen ja mehumaijamehujen lisäksi voi valmistaa puolukkatuoremehua viinihappopussin ohjeen mukaan tai teettää omenamehuja tuoremehuasemilla.
Joskus juomaksi riittää pelkkä vesi, jossa on sitruunaviipale tai muu hedelmä. Sitruunamehua voi laittaa kerralla enemmänkin ja makeuttaa juoman sokerilla kunnon limonadiksi. Jääteetä tai -kahvia voi valmistaa isomman kannullisen kerralla. Kotikalja ja erilaiset simat maistuvat arkenakin. Marjakeittojen marjat voi soseuttaa ennen suurustamista ja keiton voi tehdä juotavan ohueksi.”

Lähetä ekovinkkisi sähköpostitse johanna.mehtola@sll.fi tai osoitteeseen Suomen Luonto, Kotkankatu 9, 00510 Helsinki. Kuoreen sana Ekovinkki. Mukaan yhteystiedot, sillä palkitsemme kuukauden parhaan vinkin Suomen Luonnon vuosikerralla!

Tiesitkö, että
- Litran appelsiinituoremehun ekologinen selkäreppu painaa 25 kiloa. Repussa painavat appelsiinien viljeleminen, mehun puristaminen ja tiivistäminen sekä kuljetus Eurooppaan, laimentaminen ja tölkittäminen sekä kuljetus kauppoihin.
- Omatekoisen herukkamehulitran ekologinen selkäreppu painaa 3,5 kiloa, jos marjat kerätään omasta pihasta, marjoja ei käsitellä myrkyillä ja mehu pullotetaan joka vuosi samoihin pulloihin.

Teksti: Johanna MehtolaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT