ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Taistelu etelän vanhoista metsistä kiihtyy


Kuva: Mika Honkalinna

Venäjä tulee nostamaan raakapuun tullimaksuja tuntuvasti, mikä vähentää puuntuontia Venäjältä. Metsäteollisuuden katseet on entistä tarkemmin suunnattu Etelä-Suomen suojelemattomiin vanhoihin metsiin. Metsänomistajiin, joilla satelliittikuvien perusteella on sopivaa metsää, oltiin jo kesällä jopa useita kertoja yhteydessä.

Samalla valmistellaan kuumeisesti Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma Metson kakkosvaihetta. Sen tähtäimessä ovat nuo samat yksityismetsät.

Metson ykkösvaihe paljasti, että metsänomistajat, erityisesti perikunnat ja kaupunkilaiset, haluavat tarjota metsiään suojeltaviksi: ympäristöministeriön mukaan kesällä tuli tarjouksia 51:stä suojeluvaatimukset täyttävästä metsästä, yhteensä 460 hehtaarista.

”Metso II onnistuu, jos valtio antaa rahaa yksityisten metsien ostoon”, kiteyttää Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola.
”Luonnonsuojelualueiden hankintaan on budjettiesityksessä 35 miljoonaa euroa. Metsoon korvamerkitty 7 miljoonaa euroa ei missään tapauksessa riitä.”

Luonnonsuojeluliitto vaatii 61 miljoonan euron lisärahaa Metso II:lle. Valtioneuvosto päättää asiasta loppuvuodesta.
”Metsänomistajien tietoon olisi pian saatettava, että metsiä halutaan ostaa suojeltavaksi. Rahaa on jo nyt, lähivuosina vielä enemmän.”

Kyseeseen tulisivat lehti-ilmoitukset, joissa kerrotaan, että valtio haluaa ostaa suojeltavaksi arvokkaita vanhoja metsiä.

”Luonnonsuojeluliiton vaatimus on ollut, että Metso II:een tullaan käyttämään, indeksikorotuksin, vastaava summa rahaa kuin naturaan. Näin luonnonsuojelu jatkuisi naturan jälkeen Metson suuntaan. Ajatus sisältyi ennen vaaleja maa- ja metsätalousministeriön metsäsektorin tulevaisuuskatsaukseenkin”, Veistola kertoo.

Jännitystä tiivistää se, että Metso II:n kanssa samaan aikaan päätetään uudesta kansallisesta metsäohjelmasta (Kmo), joka on karkeasti ottaen Metso II:n vastakappale: siinä missä Metsolla pyritään takaaman arvokkaiden metsien säilyminen, Kmo:lla halutaan kiihdyttää hakkuita ja saada näin työtä metsäpuolelle.

”Ennen vaaleja esitettyjen puheiden perusteella ei ole mahdollista, että Kmo:n rahoitus toteutuisi laajamittaisesti, mutta Metso ei”, Veistola linjaa.

Teksti: Juha KauppinenPALAUTE   YHTEYSTIEDOT