ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Mipsi-niksi: Vapaa-aika ja liikunta

Keskivertosuomalaisella on keskimäärin 6,5 tuntia vapaa-aikaa päivässä. Suomen luonnonsuojeluliiton Koti-Mips-tutkimuksessa laskettiin joidenkin harrastusten luonnonvarojen kulutusta. Jos vapaa-ajan viettoon kuuluu esimerkiksi television katselua noin kolme tuntia päivässä, radion kuuntelua ja lukemista sekä yksi kodin ulkopuolinen harrastus kerran viikossa, niin kiinteitä luonnonvaroja kuluu noin 2000 kiloa vuodessa.

Suuri merkitys on tietysti sillä, mitä harrastaa ja millä harrastukseen kulkee. Esimerkiksi tunnin uimahallipulikointi kuluttaa noin 11 kiloa luonnonvaroja, kun taas tunnin lenkki pururadalla kuluttaa vain yhden kilon. Joukkuepeleistä tunnin lätkämatsi jäähallissa kuluttaa seitsemän kiloa luonnonvaroja pelaajaa kohden ja sama aika jalkapalloa tekonurmella vie kuusi kiloa, saman verran kuin tunnin hikoilu punttisalilla.

Kulttuurinnälkäisten suosittu vapaa-ajan harrastus, teatterissa käynti, kuluttaa peräti 13 kiloa luonnonvaroja tuntia kohden. Lukema on laskettu suuren laitosteatterin mukaan. Korkea luku johtuu siitä, että teatterirakennukset ovat suuria ja ne ovat kokoonsa nähden paljon tyhjillään. Jos päättääkin jäädä kotiin vaikka lukemaan kirjaa, kannattaa kirja lainata kirjastosta. Ostamisen sijaan säästää 400 grammaa luonnonvaroja.

Harrastuksista moottoriurheilu on kuluttavinta. Moottoriveneilystä tehty Mips-laskelma osoitti, että tunnin ajelu alumiinipulpettiveneellä kuluttaa 70 kiloa luonnonvaroja, jos venettä säilytetään rakennetussa satamassa. Soutuveneilyä voi harrastaa hyvällä omalla tunnolla, tunnin soutelu kuluttaa vain 0,7 kiloa.

Harrastusvälineiden osuus luonnonvarojen kulutuksesta on yleensä pieni. Suurin tekijä onkin se, millä harrastuksiin mennään, ei niinkään se mitä harrastetaan. Jos kulkee 15 kilometrin matkan autolla, kuluttaa 30 kiloa luonnonvaroja, linja-autolla vastaava matka vie vain viisi kiloa.
Mips-ekotehokkuusmittari ei kuitenkaan pysty laskemaan sitä, kuinka paljon hyötyä harrastaja saa harrastuksesta verrattuna luonnonvarojen kulutukseen.
Lisää MIPS-tietoa: www.mips-online.fi.

Teksti: Johanna MehtolaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT