ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Ajankohtaista


Puurijärven voimajohto on lintujen surma. Fortumin johdon sijoittaminen maan sisään maksaisi miljoonan.

Puurijärven voimajohto kuuluisi kaapeliin

Puurijärven–Isosuon kansallispuisto Kokemäellä Satakunnassa on perustettu suojelemaan Suomen parhaisiin kuuluvaa lintujärveä ja yhtä Etelä-Suomen viimeisistä laajoista keidassoista.
Puiston läpi kulkee vanha 110 kilovoltin voimajohto, joka on ikääntynyt ja täytyisi nyt korvata uudella. Voimajohto on koko ajan ollut piikki luonnonystävien lihassa, sillä se on ruma ja vaarallinen linnuille. Tästä syystä johto haluttaisiin joko poistaa kokonaan tai haudata maahan kaapelina. Asiaa ei kuitenkaan ole helppo ratkaista.
Varsinkin suuret ja kömpelöt linnut voivat huonoissa valaistusoloissa tai puuskaisella tuulella törmätä esteisiin, usein kohtalokkain seurauksin. Puurijärvellä tai sen ympäristössä viihtyviä kookkaita lintuja ovat esimerkiksi merikotka, laulujoutsen, kurki ja hanhet.

Voimansiirtoyhtiö Fortum Aluesiirto Oy:n toimitusjohtaja Esko Poikelan mukaan maanalaisen kaapelin rakentaminen on kallista ja vielä teknisesti hankalaa. Hän sanoo, ettei päätöstä voimajohdosta ole vielä tehty. Myös emoyhtiö Fortum on kiinnostunut asiasta.
Kansallispuiston perustamissopimuksen mukaan siirtoyhtiöllä on oikeus voimajohdon kunnossapitoon. Onko kyse kunnossapidosta, jos vanhat pylväät ja johdot poistetaan, tilalle pystytetään entisiä runsaammin harustetut uudet pylväät ja niihin asennetaan uudet johtimet? Ympäristöihmisten mielestä kyseessä on uuden voimajohdon rakentaminen herkän alueen läpi.

Metsähallituksen oppaana Puurijärvellä työskentelevä ja alueella ikänsä elänyt Sirpa Ellä kertoo aivan suuren lintutornin vierestä kulkevan voimalinjan tyrmistyttävän paikalla kävijöitä. ”Johtoon törmää jatkuvasti lintuja. Paikkakunnalla on vahva yksimielisyys siitä, että linja pitäisi saada kaapeliin. Tätä mieltä ovat sekä kunnat että asukkaat.”
Uudet pylväät ja johtimet maksaisivat ehkä miljoonan, kaapelointi arviolta kaksi miljoonaa. Olisiko liikaa, jos Fortum Aluesiirto käyttäisi noin miljoona markkaa kansallispuiston ja Suomen toiseksi parhaan lintujärven maiseman ja lintujen hyväksi? Sähkön hintaa tuskin tarvitsisi tämän vuoksi korottaa.

Teksti: Juha Valste
Kuvat: Jorma LaurilaPALAUTE   YHTEYSTIEDOT