ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 2/2003

Ihminen myllää

Alaluokilla opettajani kysyi kokeessa: mitä voimavaroja Suomessa on?
Vastasin, ettei mitään!
"Kai nyt sentään jotakin", opettaja ihmetteli.

Viimeistään Vuotosprosessia seuraamalla olen oppinut, että tärkeimpiä voimavarojamme ovat ihmiset, jotka jaksavat taistella luonnon puolesta ja tajuavat, miten luonnon ehdoilla eletään.

Esimerkkejä löytyy kaikkialta Suomesta, mutta Koillis-Lapissa asuvat ehkä ne sitkeimmät. He eivät ole antaneet periksi vuosikymmeniä kestäneessä Vuotoksen altaan rakentamiseen tähtäävässä ryöpytyksessä.

Nämä ihmiset tietävät, että tuottavassa maassa on voimavaroja. Suot puskevat hilloja, poroille ja hirville on laitumia, joessa on kaloja ja metsä kasvaa. Kaikkia luonnonantimia voidaan edelleen jalostaa ja pelkkä luontokin tuottaa: ei kai matkailijoita voi tekoaltaalle viedä!

Samat ihmiset ovat ymmärtäneet myös monia päättäjiä paremmin sen, ettei jatkuva kasvu ole mahdollista eikä edes tavoiteltavaa.

Mihin Vuotoksen altaan tuottamaa sähköä tarvittaisiin? Tasaamaan kulutushuippuja, joita esimerkiksi kuluvana talvena on syntynyt, kun sähkölämmitys pohottaa täysillä.

Miksi meillä on niin paljon sähkölämmitystä? Esimerkiksi siksi, että suora sähkölämmitys on helppo ja halpa asentaa eikä rakennuttajille ole asetettu riittävää vastuuta ympäristöstä. Omakotirakentaja ei Suomessa myöskään vaikkapa Ruotsin tapaan saa tukea vaihtoehtoisille energiaratkaisuille kuten lämpöpumpuille ja aurinkokennoille.

Ihminen myllää. Näin osuvasti määritteli ihmisen jäljet luonnossa eräs luontokuvaaja vankalla kokemuksella. Kaikkialla luonnossa möyritään kaivureilla, porakoneilla ja millä milloinkin.

Vuotoksen altaan raivaus olisi suuren luokan mylläystä: bensa palaisi ja turve lentäisi. Työtä se tietysti toisi joksikin aikaa, mutta mitä sen jälkeen tehtäisiin?

Katseltaisiin uutta "järveä", joka keväällä kutistuisi vähiin ja paljastaisi silmänkantamattomiin kuollutta mustaa rumuutta.

Ja nyt kun ei päästäkään mylläämään, jopa poliitikot ovat tivaamassa allasta vastustaneilta vaihtoehtoja. Mistä nyt työtä Lapin ihmisille? Ei kai se altaiden vastustajien vika ole, että kaikki on pistetty yhden kortin varaan ja odotettu suurta mylläystä kuin messiasta.

Ei allaskonkareiden mitään tarvitse keksiä (vaikka ovat keksineetkin). Rakentamisen kieltävä päätös on korkeimman hallinto-oikeuden ja perustuu lakiin. Ja lait säätää Suomessa eduskunta, demokraattisesti.

Teksti: Alice KarlssonPALAUTE   YHTEYSTIEDOT