|
Hiljaisuus ansaitsee päivänsä
Koska totesit viimeksi luonnossa, että täällähän on ihmeen hiljaista? Luultavasti kauan sitten, sillä hiljaisuus on muuttunut ylellisyydeksi.
Hiljaisuuden merkityksestä muistutetaan Hiljan päivänä 8. lokakuuta. Päivää vietettiin Suomen luonnonsuojeluliiton aloitteesta ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten.
Suurin melun aiheuttaja on liikenne, jonka jylyä pääsee kunnolla karkuun enää vain pohjoisimmassa Suomessa. Asutuskeskuksissa melu hallitsee äänimaisemaa. On arvioitu, että liki miljoona suomalaista altistuu jatkuvasti valtioneuvoston hyväksymän ohjearvon ylittävälle 55 desibelin melutasolle.
Melu sairastuttaa. Jo yli 30 desibelin melu (normaali puheääni) vaikeuttaa nukkumista, yli 50 desibelin melu aiheuttaa ärtymystä ja 65–70 desibeliä lisää verenpainetta. Kyse on siis myös kansanterveydestä.
Ympäristöministeriön työryhmän tekemä valtakunnallinen meluntorjuntaohjelma on parhaillaan lausuntokierroksella. Siinä esitetään muun muassa, että hiljaisille alueille laadittaisiin kriteerit, jotta kaavoittajat voisivat ottaa alueet huomioon. Ensimmäisenä hiljaiset alueensa kartoittanut Hyvinkää määritteli varsinaisen hiljaisen alueen desibelirajaksi 30. Niitä löytyi kaupungista seitsemän.
|
|