ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Tammikuulla on komeettansa


Palokärki. Hannu Hautala / LKA

Machholz-komeetta on kuun huomattavin tähtitaivaan ilmiö. Kalifornialainen tähtiharrastaja Don Machholz havaitsi komeetan elokuussa, mutta vasta nyt vuodenvaihteessa se saavuttaa suurimman kirkkautensa. Machholz on kirkkaimmillaan 6.–12. tammikuuta, mutta näkyy koko kuun ajan vähintään kiikarilla. Machholzia kannattaa tällöin etsiä Orionin tähdistön oikealta puolelta Härän suunnalta eli illalla kaakkoiselta taivaalta. Komeetta ei näytä maalaisille kovin pitkää pyrstöä, sillä pyrstö osoittaa Auringosta poispäin ja Aurinko jää nyt katsojan selän taakse. Tähtiharrastajat ovat Machholzista innoissaan: "Tällaista herkkua koettiin viimeksi keväällä 2002, kun Ikeya-Zhang vieraili Suomen taivaalla", toteaa Tähdet ja Avaruus -lehti.

Synnytyksen aika on karhulla ja parittelun aika majavalla. Molemmilla on tapana viettää talvea lämpimässä pesässä. Karhunpentu saa energiansa emon rasvavarastosta. Majavat popsivat herkkuoksia pesäkeon eteen kasatusta ravintolautasta.

Tikat hankkivat talviravintoaan perin monin tavoin. Käpytikka huhkii käpyapajillaan, pohjantikka kuorii vanhoja kuusia kaarnasta syötävän toivossa, palokärki avaa ehkä tiensä muurahaispesään, ja sen apajille pyrkii myös harmaapäätikka. Vielä on aikaa niihin hetkiin, joina esimerkiksi pikku- ja valkoselkätikka saavat juoda puiden mahlaa.

Järvien ja meren jää alkaa tammikuussa kantaa. Retkiluistelu on kasvattamassa suosiotaan; se on hyvä tapa nauttia talviluonnosta ja kohottaa kuntoa. Alkuun on paras osallistua järjestetyille retkille, joista saa tietoa Suomen Retkiluistelijoilta (puh. 020 656 0120, kahdeksan snt/min+ pvm).

Kuukauden wanha lainaus. Suomenkieliset Tieto-Sanomat tammi-kuusa Wuonna 1776: Sillä mejän esiwanhempiemme tänne tultuansa, niin kuin luullan, Asiasta, löysit täällä ainoasti metsän korwet ja senkaltaiset maat, jotka ei ollut ikänä ollet tulilla: Sentähden täytyi heiän ensiksi olla kulkeilla, asua hako-majoisa, elättä itsiänsä syötäwillä ruohoilla, ruohoin juurilla ja marjoilla, niin myös metsän otuksilla, Lintuin ja metsän eläinten lihalla, ja niitten nahoila werhoilla heitänsä... rupesit he jonkunkaltaisia puuhuoneita rakentelemaan; joista he yhden osan sammaloilla tihitit, niin myös kiwipesillä ja kiukailla warustit, lämmittäksensä niitä talwen kylmyttä ja tylyyttä wastan.



PALAUTE   YHTEYSTIEDOT