ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto
Toimitukselta 8/2005

Kultun ehdotukset

Kultu vetoaa, suostuttelee ja perustelee. Kultu olisi saanut tehdä pidemmällekin meneviä ehdotuksia, olla rohkeampi — aikamme nimittäin käy vähiin. Kultu ei ole lööppien salarakas, mutta olisi kyllä lööpin arvoinen: Kultu ehdottaa muutosta elämäntapaan!
Kultu on Kestävän kulutuksen ja tuotannon toimikunta, joka sai kesäkuussa valmiiksi ohjelmansa. Laajasti eri elämänaloja edustava toimikunta tuotti yksimielisen raportin, jossa on 73 ehdotusta kohti kestävämpää elämänmenoa.
Vuonna 2025 Suomi pystyy Kultun vision mukaan tuottamaan ihmisille varallisuutta ja hyvinvointia ilman, että luontoa ja luonnonvaroja riistetään nykyiseen tahtiin. Ekotehokkuutemme on maailman huippua, ihmiset kuluttavat kestävästi ja haluavat tavarapaljouden sijaan palveluja.
Miten Kultun hahmottelema tulevaisuus voi toteutua?


Kulutustutkija Eva Heiskanen sanoo Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2005 viisaasti: "Fyysinen ympäristö eli se mitä näemme ympärillämme on yksi tärkeimpiä tiedonlähteitämme."
Näemme ympärillämme ainakin yritysten häikäilemätöntä taloudellista voitontavoittelua, jossa ihmisten tarpeet, työpaikat ja ympäristön hyvinvointi ovat sivuseikkoja. Näemme pörssikurssien liikkeet ja opimme, että ne ovat tärkein uutinen. Näemme paisuneet kulutusmarkkinat, joilla myydään vapaa-aikaa, kauneutta, terveyttä, menestystä ja onnea. Näemme, kuinka ministerit vetoavat kansalaisiin: kulutuksen elvyttäminen on kansakunnan kohtalonkysymys. Ostakaa, kuluttakaa!
Mihin kohtaan mahtuu Kultun sanoma?


Tavallisen ihmisen ponnisteluin ei markkinakoneistoa käännetä kestävälle tielle. Vaikka minä ja kaltaiseni kuinka nuukailemme, luomuilemme, ostamme ekosähköä ja käytämme julkisia liikennevälineitä, emme saa kasvihuonekaasupäästöjämme pienenemään, Itämerta puhtaaksi emmekä ekologista jalanjälkeämme kohtuulliseksi — Suomi kuluttaa lähes neljä kertaa enemmän luonnonvaroja kuin maapallon luonto kestää.
Kuluttajia, yrityksiä ja hallintoa pyydetään mukaan Kultun ohjelman toteuttajiksi. Kaikilla ei kuitenkaan ole yhtä paljon valtaa eikä siis vastuutakaan; poliittisilla päättäjillä on suurin vastuu markkinavoimien ohjailussa.
Odotamme hallitukselta tekoja: käyttäkää taloudellisia ohjauskeinoja, rokottakaa haitallista ja turhaa tuotantoa ja kulutusta, säätäkää ympäristöveroja, tukekaa uusiutuvia energiamuotoja ja joukkoliikennettä. Nämä kaikki tavoitteet löytyvät hallitusohjelmasta.

Teksti: Ritva Kupari



PALAUTE   YHTEYSTIEDOT