ETUSIVU

UUSIN LEHTI

ARKISTO

TILAAJAPALVELU

TOIMITUS

MEDIAKORTTI
Suomen Luonto

Maaliskuun kalenteri


Näyttääkö maaliskuu maata?
Kysymykseen vastaa Hannu Vallas, joka on kuvannut Suomea ilmasta 20 vuotta. ”Maaliskuussa meillä on vielä paljon lunta”, hän ennustaa. ”Kun kesä oli kaunis ja syksyä riitti tammikuulle, kevät on luminen ja kylmä. Jos maata on näkyvillä, niin korkeintaan etelärannikolla ja Lounais-Suomessa.” Hannu Vallakselta ilmestyy tässä kuussa kirja Suomea ilmasta. ”Siitä näkee, miltä Suomi todella näyttää”, mies väittää. Kirjan kustantaa Tammi ja teksti on Veikko Neuvosen.

Hankikorrit luovat nahkansa
Sumukorentojen toukat ryömivät vedestä jäälle maalis–huhtikuussa ja luovat heti nahkansa. Siianpilkkijät odottavat kiihkeästi tätä tapahtumaa. Nämä hankikorreiksi ja potnapekoiksi kutsutut hyönteiset ovat hyvin toimivia täkyjä. Hankikorrit parittelevat lumisissa maisemissa, ja naaraat munivat veteen. Toukat viettävät talven pohjalla ja nousevat taas seuraavana keväänä jäälle aikuistumaan.

Kanahaukan soidin alkaa
Vanhat kanahaukat viettävät talven reviirillään. Jos ruokaa on vähän ja talvi ankara, suuri osa haukoista kuolee. Kulunut talvi on kuitenkin ollut kanahaukoille edullinen, riistaa on riittänyt.
Haukkojen soidin on maaliskuussa täydessä käynnissä. Naaras istuu puussa ja seuraa näytöstä, jossa koiras lentää jäykin siivin ja huutaa kimeästi kip kip kip kip kip. Koiras syöksyy naarasta kohti, koukkaa aivan vierestä ja singahtaa taivaalle. Soitimen päätteeksi linnut lentävät metsään ja parittelevat.
Muninta voi alkaa Etelä-Suomessa jo maaliskuun lopussa. Vain naaras hautoo, ja haudonta kestää vähän yli viisi viikkoa.









PALAUTE   YHTEYSTIEDOT