|
Kohuvideot lisäsivät kiinnostusta luomuun
Luomulihatilalla puhelin pirisi loppuvuodesta tiuhaan. Kaupan tiskillä kallis hinta estää ostajaa edelleen valitsemasta luomua.
Oikeutta eläimille -järjestön maatiloilla kuvaamat ja A-studion julkaisemat videot tuotantoeläinten huonosta kohtelusta vaikuttivat sikafarmari Tarmo Leppälän arkeen.
”Kyselyitä on tullut sen jälkeen ympäri Suomen yksityisiltä ihmisiltä”, Leppälä kertoi ennen joulua.
”Luomukinkut on viety käsistä. Luullakseni siihen on vaikuttanut myös keskustelu geenimanipuloidusta rehusta.”
Luomulihaa on edelleen tarjolla vain hyvin harvoissa myymäläketjuissa.
”Sitä ei ole saatavilla riittävästi ja säännöllisesti meidän tarpeisiimme”, Jukka Ojapelto S-ryhmästä sanoo.
”Keskoon ei juuri edes tule luomulihatarjouksia”, ostojohtaja Jukka Koivunen Keskolta toteaa.
Kauppojen asiakkaita ovat askarruttaneet televisiossa esitetyt eläintilojen kohukuvat, mutta näyttää siltä, että ostopäätöksiin tämä ei ole vaikuttanut: ”Ongelma on luomun korkea hinta”, tuoteryhmävastaava Minna Pahjamo Helsingin keskustan S-marketin lihaosastolta sanoo.
Maarit Hietarinta Espoon K-supermarket Seilorista on samaa mieltä. Hänen mielestään moni vaihtaisi luomuun, jos hinta olisi alempi.
Tällä hetkellä luomuliha on jopa yli 20 prosenttia tavallista lihaa kalliimpaa.
Helsingin keskustan S-marketissa tarjolla on kahdenlaista luomujauhelihaa. Molemmat menevät Pahjamon mukaan hyvin kaupaksi. K-Seilorissa luomuna löytyy sekä jauhelihaa että naudan ja sian kokolihaa. Hietarinnan mukaan luomun ostajat eivät katso hintaa ostaessaan.
Luomulihan tuottaminen tulee kalliimmaksi jo sen vuoksi, että luomutiloilla on enemmän tilaa eläintä kohti.
”Teurastaminen ja pakkaaminen on myös selvästi kalliimpaa pienissä erissä”, Leppälä kertoo.
Hän kertoo yllättyneensä Oikeutta eläimille -järjestön kuvamateriaalista.
”Pahan näköisiä juttuja.”
Leppälä arvelee tilojen viime vuosien vaikeuksien kasvattaneen tuottajien paineita tinkiä eläinten oloista.
”Tehotuotantolihan hinta on painettu niin alas, että ihmettelen usein, miten se on enää kannattavaa tuottajille.”
”Luomusta koko kansa ei innostu, mutta uskon mukavan kokoisen joukon löytävän sen tulevaisuudessa. Jokainen tehotuotantokohu ajaa ihmisiä luomua kohti.”
Yksi Oikeutta eläimille -järjestön kohueläinvideoista on kuvattu luomutilalla. Kaikkiaan tiloja oli 101.
Luomu pähkinänkuoressa (lähde: www.luomu.fi)
-Eläinten lajityypillinen käyttäytyminen otetaan huomioon. Sioilla on tilaa 1,3 neliötä eläintä kohti.
-Suositaan uusiutuvia raaka-aineita. Ei synteettisiä torjunta-aineita, väkilannoitteita, kasvuhormoneja, antibiootteja eikä geenimuokkausta.
-Suomessa on 400 luomueläintuottajaa, peltopinta-alasta luomua
on 6,5 prosenttia, 150 000 hehtaaria (2005).
-Tuotanto on yleisintä EU:ssa, mutta kasvaa eniten Pohjois-Amerikassa.
-2003–2005 luomun maailmanmarkkinat kasvoivat 43 prosenttia.
Teksti: Juha Kauppinen
Kuvat: Lehtikuva
|
|